Merkel wil Lagarde

Geen categoriejun 03 2014, 21:00
Als opvolger van Barroso
Je verwacht het niet (*kuch*). Naar verluidt zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel een voorkeur hebben voor de Française Christine Lagarde als opvolger van de Portugees Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. Zij zou de Fransen hebben gevraagd om Lagarde naar voren te schuiven, zo meldt persbureau Reuters. Reuters heeft dit van twee betrouwbare Franse bronnen vernomen die bij de dialoog waren betrokken, aldus het Britse persbureau vanavond.
Merkel zou de vraag hebben gesteld in een persoonlijk gesprek met de Franse president François Hollande. Die heeft echter nog geen definitief standpunt ingenomen. De socialist zou ook hechten aan Lagardes positie bij het Internationaal Monetair Fonds. Ook zou het voor Hollande moeilijk kunnen zijn om iemand van de centrumrechtse oppositie naar voren te schuiven voor een belangrijke internationale post.
Het verzoek van Merkel is opmerkelijk, omdat ze hiermee de kandidaat van haar eigen christen-democratische partij, de Luxemburger Jean Claude Juncker passeert. Dat moet als een pijnlijke tegenslag voelen voor Juncker, die er zeker van was dat hij de nieuwe voorzitter zou worden na de afgelopen verkiezingen voor het Europees parlement, waar de christen-democraten weer de grootste fractie werden.
Het verzoek van Merkel moet worden gezien als een tegemoetkoming aan de Britse premier Cameron, die dreigde dat zijn land uit de EU zou stappen, indien Juncker verkozen zou worden. Duitsland wil dat Groot-Brittannië bij de EU blijft om zo een beter evenwicht te vormen tegen Frankrijk en de overige Latijnse landen. Ben nu wel benieuwd of het CDA Juncker blijft steunen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten