Met nog maar 2 maanden te gaan loopt het voor-kamp uit in Groot-Brittannië

Geen categorieapr 19 2016, 12:00
Een Brexit komt allerminst dichterbij.
Hoewel de meeste mensen ervan uitgingen dat het spannend zou worden in Groot-Brittannië, met een eurosceptische kant die ongeveer net zo groot is als de eurofielen, lijkt het erop dat het kamp dat voor voortgezet EU-lidmaatschap is de strijd tóch gaat winnen. Volgens de meest recente peiling van The Telegraph blijkt namelijk dat 52% van de Britse kiezers van plan is om voor te stemmen. Slechts 43% is tegen.
Een additionele 5% zegt het nog niet te weten. Zelfs als die allemaal naar tegen gaan wint voor dus met 52% versus 48%.
Toch betekent dit niet dat 'tegen' de hoop al moet opgeven. Het heeft er namelijk alle schijn van dat tegenstanders van het Britse lidmaatschap gepassioneerden zijn. Dit betekent dat zij waarschijnlijk in grotere aantallen gaan stemmen dan de voorstemmers:
[caption id="attachment_136095" align="aligncenter" width="586"]Telegraph Telegraph[/caption]
Kortom, als Nigel Farage, Michael Gove en Boris Johnson de strijd willen winnen van David Cameron en zijn eurofiele maatjes van de LibDems en Labour moeten ze vanaf nu alle zeilen bijzetten. Ze moeten die undecideds gaan pakken.
Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat meer Leave-stemmers daadwerkelijk daadwerkelijk komen opdagen op 23 juni. Een maand geleden liet 79% van de 'Leave' stemmers weten te gaan stemmen, nu is dat 70%. Die 9% kan het verschil maken tussen winst of verlies.
Wie er ook wint, de uitslag zal ongetwijfeld een bijzonder grote impact hebben op de stabiliteit van de Europese Unie. Als de Britten eruit stappen zullen er stemmen opgaan in andere landen om een vergelijkbaar referendum te houden. Maar als het voor-kamp wint, zul je zien dat de eurofielen gaan roepen dat 'het volk' stiekem dus wel degelijk keihard pro-EU is en dat Brussel nóg meer macht en bevoegdheden moet krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten