Min zes? BBQ'en maar!

Geen categorieapr 07 2013, 12:58
De profetie van Al Gore was vannacht weer goed te merken. In de vroege uurtjes van de zevende april daalde het kwik op sommige plaatsen tot min zes. Een heerlijk moment om eens over de lente te schrijven.
Als u vandaag de tijd hebt, loop dan een rondje door uw dorp of stad. De amateursocioloog zal weldra in u ontwaken, bij het aanschouwen van Neerlands trots in koude maar windstille en zonnige dagen; overvolle terrassen. Het lijkt een paradoxale eigenschap in ons collectieve karakter dat we zoveel tijd besteden aan zeuren over het weer, maar ons in barre omstandigheden toch steevast neervlijen op een rieten stoel. Daarin zitten wij dan, blootgesteld aan de elementen, een kop koffie of een biertje te drinken in de buitenlucht.
Loopt u dan gelijk door naar de bouwmarkt. U kunt daar uw sociologische middagwandeling voort zetten en combineren met wat nuttige aankopen. Let wel, u begeeft zich te midden van de soortgenoot van de dwangmatig optimistische terraszitter, de pathologische barbecueër. Want onze collectieve karakterkronkel, die de werkelijkheid van het kwik verkeerd interpreteert in aanzienlijk hogere gevoelstemperaturen, voert ons van de koude rieten stoelen steevast naar de achtertuin om daar de brikketen aan te jagen (of het butaangasstelletje tot leven te roepen). In Zuid-Europa wacht men tot het minstens dertig graden is, maar de Nederlander weet het al met tien: het is weer BBQ-tijd!
Goed, het is wellicht iets té optimistisch om over brikketen te spreken na de koudste aprilnacht ooit gemeten, maar ik ben ook maar een eenvoudige Hollander. En daarnaast wil ik niet stilzitten. Daarom wil ik u aansporen om met mij de brikketen aan te steken of de gasknop open te draaien en het vlees, de vis of de groenten liefst vandaag nog in de open lucht te bereiden. Wij onderstrepen zo onze volksaard. Maar belangrijker nog, als wij allemaal een beetje ons best doen stoten we misschien wel net genoeg CO2 uit om dat *&($%#@*^$&#%@^-klimaat eindelijk eens echt op te warmen!
Om u te ondersteunen, hier wat eenvoudige marinade-receptjes. Geen aanwijzingen, gewoon mengen en in je vlees laten trekken. Onthoud bij marinades altijd één zeer belangrijke: zuur gaart vlees en vis! Als u citroen of limoensap bij een marinade doet, dan kunt u deze niet een nacht in de koelkast laten staan.
Koreaanse Bulgogi-marinade – bij kip, varken en koe
2 tenen knoflook
3 el sojasaus
2 el suiker
1 el honing
2 el perensap (of appelsap; eigenlijk Aziatisch perensap, maar dat wil ik u niet aandoen)
1 el mirin (japanse kookwijn, anders: droge witte wijn)
1 el sesamolie
3 lente-uitjes, fijngesneden
1 tl peper
Jamaicaanse kipmarinade
1 ui, fijngesneden
1 à 2 lente-ui, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden (met of zonder zaad)
3 el sojasaus
1 el zonnebloemolie (of arachide, of andere smaakvrije olie)
1 el witte wijnazijn of appelazijn
2 tl verse tijmblaadjes
2 tl suiker
1 el zout
1 el allspice/piment
Teriyaki-marinade
4 el sojasaus
4 el sake of witte wijn
2 el zonnebloemolie (of arachide, of andere smaakvrije olie)
2 tl sesamolie
2 el bruine suiker (anders wit)
2 el rijstazijn (anders witte wijnazijn)
2 tenen knoflook, zeer fijngesneden
gember naar smaak
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten