Minimaal 45 doden bij driedubbele aanslag in Damascus

Geen categoriejan 31 2016, 19:00
Een terroristische aanslag in Damascus, de hoofdstad van Syrië, heeft vandaag het leven gekost aan tenminste 45 onschuldige omstanders.
De aanslag vond plaats bij een sjiitisch heiligdom, wat de indruk wekt dat de aanslagplegers radicale soennieten waren. Dat wijst natuurlijk in de richting van ISIS of Al Nusra, die laatste is direct gelieerd aan Al Qaeda, terwijl die eerste daar weliswaar uit voorkomt maar er tegenwoordig geen directe link meer mee heeft.
De Volkskrant legt uit wat er precies gebeurde:

De aanslagen vonden plaats in de sjiitische wijk Sayeda Zeinab, vlakbij het belangrijkste heiligdom van de sjiieten in Syrië. Volgens het ministerie liet een groep militanten een autobom exploderen. Terwijl daarna het reddingswerk op gang kwam, bliezen twee terroristen zich tussen de hulpverleners en slachtoffers op. Op televisie zijn beelden te zien van brandende gebouwen en volledig verwrongen auto's en bussen.

De reden dat het 'heiligdom' heilig is in de ogen van sjiieten? Een kleindochter van Mohammed is er begraven. Hoewel soennieten over het algemeen niet zo bezig zijn met 'heiligen' zijn sjiieten dat wel. Ik noem die laatsten dan ook weleens -- kort door de bocht -- de katholieken onder de moslims.
Ondertussen hebben zowel de oppositie als het regime -- die nu in Zwitserland zijn om met elkaar te praten over een oplossing voor de crisis in Syrië -- woedend gereageerd op de aanslagen. Beide partijen houden elkaar verantwoordelijk. Dat lijkt me niet terecht. Het lijkt me logischer om ervan uit te gaan dat ISIS hierachter zit. Die organisatie wil immers absoluut niet dat de 'normale' oppositie en het Assad-regime tot een vergelijk komen. Gebeurt dat wel dan zullen zij elkaar niet langer bestrijden, waarna ze zich volledig op ISIS kunnen richten. Islamonazi Abu Bakr al-Baghdadi wil dat natuurlijk ten koste van alles voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten