Minister Bussemaker heeft ineens 50 miljoen euro voor 'cultuurkaart'

Geen categoriejun 11 2013, 15:15
"Bussemaker redt Cultuurkaart voor scholieren". Lariekoek. De PvdA-minister smijt doodleuk met 50 miljoen euro belastinggeld om een voorgenomen bezuiniging terug te draaien.
Hoe meer linkse oplossingen het kabinet-Rutte II presenteert om de economie te redden, hoe vaker ik met heimwee terugdenk aan het kabinet-Rutte I. Dat was nog eens een kabinet dat, mede door de gedoogsteun van de PVV, durfde door te pakken. Met name staatssecretaris Halbe Zijlstra was voortvarend bezig wat betreft bezuinigingen op cultuur. Eindelijk werd er wat gedaan aan de subsidieverslaving van de cultuursector.
Helaas zijn de bezuinigingen op cultuur van Rutte-I niet van blijvende aard, want een flinke voorgenomen bezuiniging - die op de Cultuurkaart - wordt doodleuk teruggedraaid door PvdA-minister Jet Bussemaker. Want wat doet Bussemaker? Die maakt vijf miljoen euro per jaar vrij voor de komende tien jaar om de zogenoemde Cultuurkaart voor middelbare scholieren te behouden. Pubers kunnen de komende tien jaar met korting naar musea:

'Door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen een creatieve en onderzoekende houding'', stelt de minister. Volgens haar speelt de Cultuurkaart als ''cultureel krediet'' een onmisbare rol bij cultuuronderwijs voor leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Waarom het behoud van die Cultuurkaart maar liefst vijf miljoen euro per jaar moet kosten? Waarschijnlijk omdat al dat geld gaat naar grote muziekfestivals, want veel andere dingen zie ik niet staan op de site van de CJP. Lekker cultureel verantwoord. De Nederlandse pers vindt het in ieder geval prachtig en gebruikt de kop: "Bussemaker redt Cultuurkaart voor scholieren." Onze minister van Cultuur en Onderwijs is een heldin, een topwijf. Als we de media mogen geloven dan. Het is natuurlijk een grove leugen.
Bussemaker is geen topwijf, maar een typische PvdA-potverteerder met ouderwetse maakbaarheidsidealen uit de jaren '70. Alsof het allemaal niks kost. Alsof er geen crisis is. Who cares dat het gaat om belastinggeld? Het feit dat Bussemaker 50 miljoen euro heeft 'gevonden' voor de Cultuurkaart betekent dat er ergens anders 50 miljoen euro moet worden bezuinigd. Ahum. U raadt het al: dat geld moet straks weer rechtstreeks uit de portemonnee van de belastingbetaler komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten