Misselijkmakende Holocaustontkenning: Polen neemt wet aan die Poolse medeplichtigheid ontkent

Misselijkmakende Holocaustontkenning: Polen neemt wet aan die Poolse medeplichtigheid ontkent

Het is vanaf vandaag strikt verboden om ook maar te suggereren dat er Polen waren die meehielpen bij de Holocaust. Of om kampen in Polen 'Poolse kampen' te noemen. Doe je dat wel, dan kun je een paar jaar in een Poolse gevangenis tegemoet zien.

Het was de gruwelijkste genocide die deze wereld ooit heeft gezien: de Holocaust. Zeven miljoen joden kwamen om, waarmee het Europese jodendom in één klap vrijwel werd weggevaagd, precies zoals de Nazi's het voor ogen hadden gehad. Het is misschien wel de grootste misdaad uit de geschiedenis, waar - begrijpelijkerwijs - weinigen mee geassocieerd willen worden.

Het is algemene kennis dat kampen als Auschwitz door de Duitsers in door hen bezette gebieden gebouwd werden. De verantwoordelijkheid voor die daden ligt dan ook bij (Nazi-)Duitsland: er is geen hond die de Polen Auschwitz kwalijkneemt, of de Nederlanders Westerbork.

Tóch wil het hedendaagse Polen graag dat voor eens en voor altijd duidelijk is dat de kampen op hun grondgebied niet Pools, maar nationaal-socialistisch waren. Dan zou je denken dat je je richt op extra voorlichting - als dat in dit geval überhaupt nodig is - maar nee hoor: in plaats daarvan wordt het simpelweg verboden om de combinatie "Poolse vernietigingskampen" uit te spreken. Dat an sich is al een bizarre beperking van de vrijheid van meningsuiting, maar het wordt pas echt smerig bij het tweede deel van de wet die vandaag is aangenomen door de Poolse senaat. Die zegt namelijk dat het tevens verboden wordt om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij het uitmoorden van de joden.

En dat is natuurlijk je reinste Holocaustontkenning. Zoals al gezegd waren de Nazi's de hoofdschuldigen, maar vanzelfsprekend waren er in Polen - net als in alle andere bezette landen - best delen van de lokale bevolking die hieraan meewerkten. Of dat nu was om geld, angst om zelf vervolgd te worden of simpelweg omdat je een hekel aan je toevallig joodse buurman had: het gebeurde. Ontkennen dat er Polen hieraan medeplichtig zijn, is een beetje alsof je het bestaan van de NSB ontkent. Bizar dus.

Niet zo gek dus dat zelfs Israël bezwaar aantekende tegen deze krankzinnige wet. Het is gewoon een onnodig vodje dat, puur om een totaal niet bestaande aanval op het collectief 'Polen' af te slaan, verantwoordelijkheid van individuen behorend tot dat collectief verdoezelt. Een grote teleurstelling vanuit een normaal zo groots land.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties