Moet een politieagent een camera dragen?

Geen categoriejul 17 2012, 14:00
Moeten politieagenten voortaan een camera op hun helm of lichaam krijgen? Een aantal bezorgde agenten vindt van wel. Waar gaat het heen met de wereld?
Ik las vandaag een kort berichtje over het Platform Bezorgde Dienders. Het platform (geen vakbond) wil dat politieagenten voortaan een camera meekrijgen, zodat bijvoorbeeld uitgaansgeweld kan worden teruggedrongen. De initiatiefnemer en zelf hoofdagent van het platform Dolf Maurits ziet het wel zitten, om twee redenen:

Grote groepen zouden tot de orde geroepen kunnen worden, omdat de camera's zouden afschrikken waardoor een situatie niet escaleert.

Een camera is ook een uitkomst voor een politieagent die alleen is, omdat het dan vaak "zijn woord tegen de ander" is. Door middel van beelden is het dan handig dat "de mening van de ander ontzenuwd kan worden," aldus Maurits.

Nu denk ik niet dat grote groepen gewelddadige dronken mannen die misschien ook hun neus hebben volgesnoven echt worden afgeschrikt door camera's op het jasje van een politieagent. Op dat moment denken ze helemaal niet na over de gevolgen van hun daden (anders hadden ze ook niet zoveel gedronken of gesnoven) en kunnen ze alleen maar worden tegengehouden door politieagenten die gezag en autoriteit uitstralen. Een camera maakt het verschil niet. Mannelijke politieagenten die niet bang zijn voor agressieve mannen wel.
En een camera om voor de rechter te bewijzen dat de politieagent gelijk heeft en niet de ander die zich heeft misdragen? Volgens mij hebben we daar al een oplossing voor. Omdat we onze politieagenten vertrouwen, gaan we er dus ook vanuit dat zij niet liegen. Dat mogen we ook van ze verwachten. En als zij niet liegen, dan is het dus het woord van de agent tegenover de (vermoedelijke) dader. Als de agent zegt dat je zat te bellen tijdens het autorijden, dan ís dat zo. Hij zegt dat niet voor niets. Is daar echt een camera op het jasje of op een helm voor nodig? Het lijkt me niet.
De samenleving wordt steeds gewelddadiger, omdat criminelen er niet voor terugdeinzen om hun illegaal gekochte wapens te gebruiken en zich vol te gooien met alcohol en drugs. Dat los je niet op met (dure) camera's op jasjes, maar met beleid specifiek gericht op deze problematiek. Dus: beter opgeleide agenten die nog beter leren hoe ze met agressief gedrag dienen om te gaan. En: een repressiever handhavingsbeleid op het gebied van drugsgebruik en de illegale wapenhandel. Als we dat níet doen, dan winnen de criminelen. Dat moeten we niet willen met z'n allen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten