Mogen Joden nog leven in Europa?

Mogen Joden nog leven in Europa?

Er dreigt een Joodse exodus uit Europa. Steeds meer joden vertrekken vanuit Europa om te immigreren naar Israel. Een zorgelijke ontwikkeling, juist omdat er voor de Jood in Europa geen toekomst meer lijkt

Dat het antisemitisme in Europa hoog is, wisten we waarschijnlijk al. In de maand september kwamen in Frankrijk cijfers naar buiten die een verdubbeling melden van het antisemitisme in Frankrijk. Ook in Nederland zijn het aantal meldingen van antisemitisme nu al hoger dan in hele voorgaande jaren.

De cijfers die we hierboven lezen zijn misschien nog niet zo schrikbarend. Iedereen weet dat antisemitisme een groot probleem is en blijft. Het speelt al jaren en het blijft helaas groeien. Waar ik wel echt van schrok was het verhaal van Joden in Italië. Het laat wel heel goed zien hoe Joden zich moeten voelen in Europa. Voor de duidelijkheid, De Joodse gemeenschap in Italië telt 30.000 personen in een land met 66 miljoen inwoners. Nadia Ellis, wetenschappelijk onderzoeker bij The Jewish People Policy Institute, zegt:


“Italianen hebben er geen idee van wat Joden zijn. De grote meerderheid van de Italianen heeft nooit een Jood ontmoet. Ze weten niet hoe ze een verschil moeten maken tussen een jood en een Israëliër. Als ik terugga naar Italië en zeg dat ik nu in Israel woon, vragen ze of ik Joods spreek. Ze weten zelfs niet welke taal we spreken in Israel”.

Dat we deze denkbeelden aantreffen in een land als Italië is schokkend. Men weet niet wat Joden zijn, laat staan wat ze doen en geloven. Dat we in Nederland wel meer weten over de Joden in zijn algemeenheid mag dan een schrale troost zijn. Een schrale troost, juist omdat we in Nederland ook op een bepaalde manier kijken naar Joden en Israël. Misschien verwoordt Natan Sharansky het nog wel het best. Hij zegt: “Het nieuwe antisemitisme in Europa is sterk verbonden met Israel. Dat land wordt gedemoniseerd en van zijn legitimatie ontdaan. Als Israël in het geding is, wordt er met twee maten gemeten”. Ook in Nederland behandelen we de Joden niet zo fraai. In de algemene opinie lijkt het vaak dat we vechten tegen antisemitisme, maar ook in Nederland groeit het antisemitisme. Het verwrongen beeld over Joden en Israel leeft ook sterk in Nederland. We kunnen met z’n allen wel roepen dat we tegen antisemitisme zijn, maar wat doen we ertegen? Premier Mark Rutte riep in augustus nog het volgende:


“Ik vind het verschrikkelijk dat dit soort extremistische denkbeelden in Nederland bestaan. We zullen allemaal hard moeten werken om te zorgen dat deze denkbeelden worden weggenomen.”

Er zou geen plaats moeten zijn voor antisemitisme, maar ondertussen blijven Joden zich onveilig voelen in bijvoorbeeld een plaats als Amsterdam. Het is voor Joden in Amsterdam geen pretje om er te wonen. Bij Joodse scholen moet er gecontroleerd worden om kinderen veilig naar school te laten gaan. Joodse kinderen worden beveiligd terwijl ze les volgen. Wat te denken van een Rabbijn in Amsterdam?

Is er namens u plaats voor Joden in Nederland en daarbuiten?

IkLaurens
U kunt mij volgen op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties