Mona Lisa op de euro, wat een onzin

Geen categoriejul 10 2011, 9:00
Volgens een berichtje in De Telegraaf willen Nederlanders de Mona Lisa van Leonardo da Vinci op een eurobiljet hebben ter versterking van de 'Europese identiteit'. Mij hebben ze niets gevraagd.
De Nederlandsche Bank heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop Nederlanders aankijken tegen de eurobiljetten en -munten. We zouden vinden dat de biljetten te weinig Europese identiteit uitstralen door de keuze voor fictieve bruggen en een gebrek aan personen. Het zou al heel wat schelen als we de Mona Lisa of Ludwig von Beethoven een plaatsje zouden geven op één van de biljetten. Pardon?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit op het idee zou zijn gekomen om de Mona Lisa af te drukken op een eurobiljet. Vooralsnog wil het niet zo vlotten met die 'Europese identiteit', in mijn optiek toch vooral een progressieve hobby van Dirkie en Guy Verhofstadt en hun Nederlandse papegaai A. Pechtold. Dat lijkt mij maar goed ook. Alles wat voor aversie jegens een politieke unie zorgt, is wat mij betreft van harte welkom binnen de grenzen van het fictieve Europese gemeenland.
Tegelijkertijd heeft het ook iets treurigs dat mensen aan een 'gemeenschappelijke identiteit' denken en dan niets beters kunnen bedenken dan Beethoven en Mona Lisa. En dat we er nu pas een punt van (blijken te; ik was het niet) maken dat er een niet-bestaande brug op de biljetten is opgedoken. Who cares? En is dit onderzoekje eigenlijk wel iets waard als de uitkomsten niet reppen over een verwijdering van 'eypo' uit de biljetten en munten?
In Europa moeten we ons momenteel ernstig zorgen maken over de gemeenschappelijke munt die Europa zoveel zou gaan brengen, maar die in feite een mooi-weer-valuta is gebleken. In voorspoed leuk en handig, in tegenspoed een loden last waar we maar niet van af komen. Ik vraag mij sterk af of De Nederlandsche Bank er niet goed aan had gedaan dit evidente mooi-weer-onderzoekje even voor zich uit te schuiven.
Waar ik dan wel weer even om moest lachen: er zijn elementen die we wél als verwant met de Europese identiteit beschouwen in munt en biljet. "Als echt Europees wordt de kaart van Europa aangewezen, het woord euro en de EU-vlag. Als dat alles is wat een beetje doet denken aan een gemeenschappelijk Europa, dan kunnen Pechtold en de zijnen wel inpakken. Wat een armoe zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten