vlcsnap 2020 09 11 08h01m33s924

Mondkapjesslijter Van Lienden kan wél vrijuit spreken, zorgbedrijf en ministerie hebben geen bezwaar

Geen categoriemei 28 2021, 18:00
Sywert van Lienden zei maar al te graag openheid van zaken te willen geven over de mondkapjesdeal die hij sloot met het ministerie van Volksgezondheid en zorgbedrijf Mediq. Volgens hem is er helaas een geheimhoudingsconstructie die dat onmogelijk maakt. 'Nee hoor', zeggen het ministerie en het zorgbedrijf, 'geen bezwaar!'
Van Lienden zou via zijn BV, Good Relief Alliance, maar liefst 30 miljoen euro hebben opgestreken met de mondkapjesdeal. En dat is op z'n zachtst gezegd 'problematisch', aangezien hij altijd bij hoog en laag heeft beweerd deze deal volstrekt belangeloos te hebben gedaan.
Toen hij bakken vol kritiek over zich heen kreeg deed hij een verklaring de deur uit namens Good Relief Alliance, ogenschijnlijk in de hoop de zaak te kunnen ophelderen. Er werd echter niets opgehelderd. Sterker nog: het leverde eigenlijk alleen maar meer vragen op.
'Meer kan ik er helaas niet over zeggen', was zijn reactie. Hij wilde wel, maar dat dekselse ministerie van Volksgezondheid zat dwars. Zij zouden namelijk een geheimhoudingsclausule aan het contract hebben toegevoegd.
https://twitter.com/Sywert/status/1398211185879785472?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1398211185879785472%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rtlnieuws.nl%2Fnieuws%2Fpolitiek%2Fartikel%2F5233579%2Fvan-lienden-vws-wil-geheimhouding-over-mondkapjes-niet-opheffen
Maar een woordvoerder van minister Van Ark van Volksgezondheid ontkent dat het departement dwarsligt bij openbaarmaking. Via RTL Nieuws: "Wij hebben geen enkel bezwaar tegen vrijgave van stukken. Wij hebben hier geen enkele rol in of zeggenschap over", zegt hij. De betrokken bedrijven zouden zelf geheimhouding hebben afgesproken.
De hete aardappel werd toen dus doorgegeven aan zorgbedrijf Mediq. En toen kwam Follow The Money-journalist Stefan Vermeulen om de hoek kijken met deze tweet:
https://twitter.com/stefanverm/status/1398290587212787801
Van Lienden kan nu dus alles openbaar maken en bespreken, maar is waarschijnlijk haastig op zoek naar een ander excuus om niet te hoeven toegeven dat hij niet zo belangeloos heeft gehandeld als hij iedereen graag wil doen geloven.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als nu blijkt dat hij inderdaad zo'n flink bedrag heeft gevangen, dan valt hij echt volledig door de mand. En als hij zelf niet met een reactie komt dan krijgen we het wel te horen via de Tweede Kamer, want het ministerie heeft alle documenten overgedragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten