Monsterzege in India – met Israëlisch tintje

Geen categoriemei 28 2014, 16:29
De BJP partij heeft onder partijleider Narendra Modi bij de Indiase parlementsverkiezingen vorig weekend een monsterzege geboekt. De partij behaalde in de grootste democratie ter wereld zelfs de absolute meerderheid met 52% van de stemmen. Sinds 1984 heeft geen enkele Indiase politicus een zodanig stevig mandaat gekregen.
De grote concurrent, de socialistisch-georiënteerde Congrespartij - die bijna 50 jaar aan de macht is geweest in het 67-jarig bestaan van India - werd verpletterd. Het werd nog wel de tweede partij van India, maar met slechts iets meer dan 8% van de stemmen.
De belangrijkste reden om op Modi te stemmen was de economie. Modi heeft in zijn dertien jaar als premier van de deelstaat Gujarat die in een economisch wonder veranderd, door het creëren van een gunstig klimaat voor industrie en technologie. De economische groei in Gujarat - 50 miljoen inwoners, meer dan Spanje - bedroeg er 13,4% per jaar (tegen 7,8% voor India als geheel).
En daar komt Israël om de hoek kijken. Israël is uiterst innovatief, zo heeft het meer bedrijven genoteerd staan op de Nasdaq technologiebeurs dan heel Europa - ondanks dat Europa bijna honderd keer zo veel inwoners heeft dan Israël. Met datzelfde Europa blijkt zakendoen steeds complexer, omdat het de oren steeds meer laat hangen naar de islamitische landen en Israël steeds negatiever tegemoet treedt.
Vandaar dat Israël naar nieuwe economische partners buiten Europa zoekt.
En zo investeerde Israël vele miljarden dollars in Gujarat. Er wordt zeer nauw samengewerkt met de deelstaat op terreinen als industrieel onderzoek en ontwikkeling, alternatieve energie, farmaceutische producten, infrastructuur, waterrecycling en water-ontzilting.
Eind vorig jaar werd bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten met het Israëlische Tower Semiconductor, IBM en nog twee bedrijven voor de bouw van twee halfgeleiderfabrieken – waarvan één in Gujarat. De verwachting is dat India in 2020 voor 55 miljard dollar halfgeleiders nodig zal hebben, tegen 7 miljard dollar nu. De investering bedraagt 10 miljard dollar en de fabrieken creëren 22.000 banen.
Ook de landbouwsector is heel belangrijk. Israël is een wereldleider in geavanceerde landbouwtechnologie, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van schaarse grond en water.
Andere financieel omvangrijke projecten zijn op het gebied van defensie, veiligheid en lucht- en ruimtevaart. Alleen de wapenhandel al bedraagt ongeveer 10 miljard dollar, waardoor Israël Rusland verdrongen heeft als grootste wapenleverancier aan India.
De politieke banden liggen ingewikkelder, omdat India sterk afhankelijk is van olie uit de Golfstaten en omdat miljoenen Indiërs als gastarbeiders werken in de Arabische landen. Niettemin heeft de hindoeïstische BJP partij Israël herhaaldelijk geprezen als een bolwerk tegen islamitisch terrorisme.
De verwachting is dat Modi als premier van India de banden met Israël nog meer zal aanhalen. Als premier van Gujarat bezocht Modi Israël al, en hij zal waarschijnlijk de eerste premier van India worden die Israël bezoekt.
Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten