Moskou ontkent dat door Oekraïne gevangen mannen Russische soldaten zijn

Geen categoriejul 23 2015, 15:00
Twee in Kiev vastgehouden mannen zouden soldaten zijn in dienst van het Russische leger, maar dat wordt ontkend door het Kremlin.
Moskou heeft vandaag ontkend dat twee door de Oekraïners gevangen Russen in werkelijkheid soldaten zijn in dienst van het Russische leger. Volgens woordvoerders van president Poetin maken de heren allang geen onderdeel meer uit van het Russische leger. Aantijgingen dat ze op bevel van Moskou in Oekraïne aan het meevechten waren tegen het regeringsleger uit Kiev, worden met klem tegengesproken:
Alexander Alexandrov en Jevgeni Jerofejev werden in mei door Oekraïense soldaten opgepakt in de buurt van de oostelijke plaats Lugansk en claimen zelf tot het Russische leger te behoren. Dat meldt de Russische krant The Moscow Times donderdag.
Het tweetal beweert dat het regulier soldaat was toen het werd opgepakt. Rusland zegt echter dat Alexandrov en Jerofejev het leger formeel al hadden verlaten en dat hun missie in Oekraïne niets met de officiële gewapende macht van Moskou te maken had.
Alexandrov en Jerofejev zijn er niet blij mee dat ze niet te boek staan als soldaten, want op die manier lopen ze enkele speciale privileges mis. Via een mensenrechtenadvocaat proberen ze nu alsnog af te dwingen dat hun status als soldaat officieel erkend te krijgen. Maar zonder concreet bewijs uit Rusland, wat de deksel op het lid houdt, zal dat lastig gaan.
Het Kremlin heeft de aantijging dat het soldaten levert aan Oekraïne al vaker ontkend. In het verleden heeft het bijvoorbeeld gezegd dat Russen die militair actief zijn in Oost-Oekraïne in werkelijkheid vakantie vieren, of een "roeping uit het hart" volgen. Maar lagergerangschikten van het Russische leger spreken dit tegen en zeggen dat er wel degelijk Russische soldaten meevechten in Oekraïne.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten