Moslim hervormers verdienen respect

Moslim hervormers verdienen respect

"Als het je hier niet bevalt rot je toch op?"

De afgelopen week heb ik - helaas- weinig aandacht kunnen besteden aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (het ontschiet me even van welke partij hij ook alweer is). Ik schrijf helaas omdat hij wel degelijk flink wat aandacht verdiende.

De reden? Als één van de bekendste moslims in Nederland veroordeelde hij de aanslagen op Charlie Hebdo onmiddellijk en hij voegde daar een algemene opmerking aan het adres van professionele moslimklagers aan toe. Ik citeer hem van 7 januari:

De aanslag in Parijs bestempelde hij als een 'onbeschrijfelijke vorm van barbarij en achterlijkheid'. Voor wie sympathie voor deze aanval heeft, is in Nederland geen plaats. 'In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.'

Aboutaleb is niet de enige moslim die terrorisme en radicalisme hard veroordelen. Sterker nog, er zijn internationaal een aantal islamitische hervormers actief die hun geloof proberen te redden van zichzelf... en de rest van de wereld van hun geloof.

Gisteren noemde ik op Twitter drie van zulke hervormers: Irshad Manji, Dr. Zuhdi Jasser en Maajid Nawaz.

Net als Aboutaleb veroordelen deze drie moslims islamitisch extremisme. Daar voegen ze echter nog iets aan toe: ze zijn jaren geleden al begonnen met een offensief om de Radicale Islam als Idee te bestrijden.

Manji, Nawaz en Jasser willen dat moslims leren omgaan met kritiek en dat ze hun eigen geloof durven te analyseren en vragen durven te stellen. Zij doen dit met gevaar voor eigen leven.

Dr. Jasser heeft bijvoorbeeld een 'forum' opgezet genaamd American Islamic Forum for Democracy. Via deze organisatie probeert hij (jonge) verlichte moslims bij elkaar brengen zodat ze elkaar kunnen steunen en hun boodschap over een andersoortige islam kunnen verspreiden.

Irshad is niet alleen auteur van het bijzonder goede en baanbrekende boek The Trouble with Islam Today, maar runt ook nog eens de website Moral Courage. U kunt haar Facebook-pagina hier vinden. Deze intelligente dame is niet alleen moslima, maar ook nog eens lesbisch. Met andere woorden: ze is bij uitstek een doelwit van radicalen. Ondanks die continue dreiging laat ze zich de mond niet snoeren en zet ze zich in voor grote hervormingen in de islam.

Maajid Nawaz is de man achter Quilliam: 's werelds eerste echte contra-radicalisme organisatie. Hij begrijpt islamisten maar al te goed omdat hij ooit één van hen was. Bijna tien jaar geleden brak hij echter met het radicale gedachtegoed waarna hij die zieke ideologie zelfs de oorlog verklaarde.

Aboutaleb - weliswaar geen islamitische hervormer als zodanig, maar wel een moslim die zich verzet tegen radicalen - en mensen als Jasser, Manji en Nawaz moeten rijkelijk gesteund worden door het Westen. Deze mensen proberen mainstream islam op een positieve manier te veranderen en doen dat met gevaar voor eigen leven. Laten we hen dus niet vergeten als we het over de islam hebben.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties