München wordt wakker na grote tragedie. Terrorisme bereikt nu ook Duitsland

München wordt wakker na grote tragedie. Terrorisme bereikt nu ook Duitsland

Voor wie dacht dat de recente golf van aanslagen beperkt zou blijven tot Frankrijk: helaas pindakaas. Gisteren werd Duitsland dodelijk getroffen door het aanslagengeweld.

Na de aanslag op Charlie Hebdo, de aanslag op de Bataclan en enkele andere horecagelegenheden in Parijs en de recente truckaanslag in Nice zou je misschien geneigd zijn om te denken dat Frankrijk een probleem heeft met terrorisme. Voor wie daar een morbide soort opluchting uit haalt: 'phew, het gebeurt gelukkig alleen daar en niet hier!' geldt dat gisteren een belangrijke wake-up call is. Of in ieder geval zou moeten zijn, want de schietpartij in München die gisteravond de wereld schokte zou ogen moeten openen.

Dit is namelijk geen Frans probleem. Dit is een Europees probleem. We zijn de aanslagen van Brussel (op Zaventem, maar eerder ook al op het Joodse Museum) inmiddels weer een beetje vergeten, maar na België en Frankrijk is Duitsland nu - vermoedelijk - het derde land dat getroffen wordt door dit soort geweld.

Of het gaat om islamitisch terrorisme kan men op dit moment nog niet zeggen, alhoewel dat gezien de achtergrond van de dader wel waarschijnlijk lijkt:

""De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Duitse Iraniër uit München", zo heeft politiechef Hubertus Andrä gezegd tijdens een persconferentie. Meer gegevens over zijn identiteit zijn nog niet bekend.

Over de motieven van de dader is voorlopig nog niks bekend, en hij was ook niet bekend bij de politie. "Op de vraag of dit terrorisme is of een dolle daad kunnen we voorlopig geen antwoord geven", aldus Andrä."

Maar kan dus ook - nadrukkelijk - niet worden uitgesloten. Ga er maar vanuit dat dit motief in de komende dagen gewoon bevestigd wordt.

Nu ook Duitsland - algemeen gezien als het machtigste land van Europa - kan worden getroffen met een terroristische aanval, zou het besef moeten doordringen dat dit iedereen kan overkomen. Elk land. En dat het dus tijd is om op te houden met het bakken van zoete broodjes met ISIS en andere terroristische groeperingen. Zolang deze club kan fungeren als lichtende inspiratiebron voor groepen van het pad geraakte islamitische jongeren zullen dit soort aanvallen blijven plaatsvinden. Er moet deze week nog een tapijtbombardement op Raqqa: ISIS moet tot de laatste man worden uitgeroeid dan wel gevangengenomen.

Dan zullen we daarna wel eens zien hoe overmoedig deze bloederige vooruitgeschoven posten van kalifaat dan nog zullen durven opereren in ons prachtige Europa.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties