Münchense terrorist was rechts-extremist. Fan van Hitler en Breivik, niet van Mohammed en Bin Laden

Münchense terrorist was rechts-extremist. Fan van Hitler en Breivik, niet van Mohammed en Bin Laden

Terrorisme hier, terrorisme daar. Heel Europa is in de ban van bloederige en dodelijke aanslagen. En nu blijkt dat die niet alleen afkomstig zijn van radicale moslims, maar ook van de andere kant: extreem-rechts tuig.

De gisteren in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray onthoofde priester herinnert ons er nog maar eens aan dat Europa nog lang niet afgerekend heeft met islamitisch geweld, gericht tegen onze liberale levensstijl.

Maar behalve moslimextremisten liggen we ook onder vuur van rechtsextremisten, zo blijkt vandaag. De man die amper een week geleden een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in München blijkt ondanks zijn Iraanse afkomst namelijk geen door ISIS of al-Qaeda geïnspireerde koppensneller. Nee, de man - genaamd Ali David Sonboly - adoreert Adolf Hitler en Anders Breivik. En hij had een hekel aan "Schijtturken". Dat heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung in ieder geval uitgevonden:

"Deze achttienjarige zoon van een taxichauffeur, Ali David Sonboly, was geen figuur uit kringen van Duitse rechts-extremisten, maar de zoon van Iraanse ouders haatte etnische Turken en Arabieren en was erg verguld dat hij op dezelfde dag was geboren als dictator Adolf Hitler (1889-1945), 20 april. Dit vernam de FAZ uit kringen die de moorden onderzoeken."

Ook vond de aanval in München plaats precies vijf jaar na Anders Breiviks bomaanslag in Oslo en de daaropvolgende schietpartij op het eiland Utoya, waar tientallen linkse jongeren werden vermoord:

"Tijdens zijn aanslag sprak Sonboly kort met een omwonende terwijl hij op een parkdek stond. Daar beweerde hij een hekel aan ‘Schijtturken’ te hebben en schreeuwde hij een in Duitsland geboren Duitser te zijn. Volgens de bronnen van de Duitse krant zag Sonboly Anders Breivik als voorbeeld. De aanslag in München vond exact vijf jaar plaats nadat de extreemrechtse terrorist Beivik een bloedbad aanrichtte in Noorwegen."

Dit is allemaal dus een heel triest verhaal: we lijken een tijdperk van relatieve rust en vrede in Europa af te sluiten, en ons te begeven op meer gewelddadig terrein. Á la het Midden-Oosten. Waarbij - net als in het Midden-Oosten - de vijand niet altijd uit dezelfde hoek komt, maar telkens weer een andere is. De enige overkoepelende ideologie die ze hebben is het verheerlijken van willekeurige aanslagen. Danweer van jihadistische makelij, en dan weer van nazistische.

En onschuldige burgers betalen de allerhoogste prijs.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties