Namens Europa komt daar... Griekenland

Namens Europa komt daar... Griekenland

Ik heb nog nooit zo veilig in een hotel geslapen als deze week. Toen ik naar mijn kamer ging, stonden er twee lijfwachten voor de deur. Aangezien niemand mij bedreigt, vroeg ik me af waarom de stevige heren er stonden. Nu bleek dat de kamer naast mij werd ingenomen door niemand minder dan de Griekse premier Antonis Samaras, de roterende voorzitter van de Europese Unie. Griekenland leidt dus de Europese Unie. De lijfwachten hadden niet gemerkt dat er een tussendeur was tussen onze kamers. Ik heb die maar op slot gelaten. De man heeft het al zo moeilijk.

Het is wel komisch. De Europese Unie gaat onderhandelen met de VS over de wandaden van de veiligheidsdienst NSA en wie komt daar stoer voor de dag... Griekenland. Als de Russische leider Vladimir Putin weer eens een onvriendelijke uitspraak doet, wordt hij voor de laatste keer gewaarschuwd door... Griekenland. Zowel de Syrische president Assad als de Mollahs van Iran kunnen hun borst natmaken. Griekenland komt eraan. Toen ik om 8.00 uur het hotel verliet, was alles nog rustig in de kamer van de Griekse premier. Er stond een vloot aan auto´s voor de deur om hem op te halen. Ik loop altijd omdat ik de rest van de dag in het parlementsgebouw in Straatsburg zit. Toen ik om 9.00 uur in de plenaire vergaderzaal kwam, was het leeg en begon het debat veel te laat. De premier had zich kennelijk verslapen.

Dames en Heren, U wordt geleid door Griekenland. Samaras was heel optimistisch over de EU en zijn land. 'Griekenland is een voorbeeld voor Europa', zei hij. 'Er is weer vertrouwen, een democratische cultuur en economische vooruitzichten'. Hij noemde Europa een 'supermacht met een globale visie: de exporteur van stabiliteit'. Zijn conclusie: wat wij nodig hebben is méér Europa'. Je zou het niet geloven als je er niet zelf bij zit. Hij kreeg dan ook nog volop lof van de verschillende fractieleiders, behalve de Britse conservatief Martin Callanan en leider van de Britse onafhankelijkheidspartij Nigel Farage. Zij werden uiteraard weggehoond.

José Manuel Barosso, voorzitter van de Europese Commissie, was vol lof over Griekenland en Samaras. 'U heeft bewezen dat alle onheilsprofeten ongelijk hadden. U bent in de eurozone gebleven. U bent een voorbeeld.' De vergadering werd overigens geleid door vicevoorzitter, de Griekse Anni Podimata, die de dag tevoren door het Europees Gerechtshof in Luxemburg was veroordeeld tot een geldboete van 50.000 euro voor het mishandelen van een medewerkster. Volgens het Gerechtshof had de Griekse vicevoorzitter de medewerkster systematisch zwart gemaakt en psychologisch geterroriseerd waarna medische behandeling nodig was. Podimata zat als een koningin in de voorzittersstoel. In welke wereld leven wij!

Intussen waren er in het Europees Parlement hoorzittingen over de Troijka, de Drievuldigheid van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF, dat probleemlanden onder curatele heeft gesteld. Griekenland is patiënt nummer 1. Ik heb aan de hoorzittingen meegedaan en kon drie heren aan de tand voelen: Eurocommissaris Oli Rehn, de ex-voorzitter van de ECB Jean-Claude Trichet, en de grote baas van de euro noodfondsen, de Duitser Regling. Het zondagsverhaal van Samaras slaat nergens op. De Griekse schuld bedraagt ruim 170 procent van het BNP, de politieke cultuur is helemaal verziekt (denk aan Golden Dawn, de fascistische partij) en het land is op het niveau van een ontwikkelingsland gekomen.

Bovendien zat die Troijka er steeds naast. In 2011 voorspelde de Troijka een krimp van 2,6% maar dat werd 7,1%. In 2012 was de voorspelling: een groei van 1,1% maar het werd een krimp van 6,2%. In 2013 was er een groeivoorspelling van 1,1%, maar het werd minus 4,2%. Maar de conclusie van de Europese elite luidt: 'de crisis is voorbij'. Zowel de Europese Unie als bijna kamergenoot Samaras leven dus in een droomwereld. In Straatsburg heerste daarom kunstmatige 'euforie' over Griekenland dat wordt gebombardeerd tot het grote 'voorbeeld'.

Ik weet niet of Rusland, China, Syrië, de VS en Iran dat ook vinden als Griekenland hen, namens U en mij, waarschuwt voor de laatste keer. Oppassen... de Grieken komen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties