Nausicaa Marbe: "Niet knielen, niet buigen, nooit"

Nausicaa Marbe: "Niet knielen, niet buigen, nooit"

Julian Leshay / Shutterstock.com

In De Telegraaf is vandaag een bijzonder interessante column verschenen van de hand van Nausicaa Marbe. Deze dame schrijft wel vaker goede dingen. Zo ook vandaag. Want, stelt ze, we moeten nooit en te nimmer -- nooit! -- gedwongen op onze knieën gaan zitten. Blijf overeind staan. Fier en trots.

"In de wereldwijde BLM-demonstratiestorm is knielen de inwijdende onderwerping aan de heilige zaak," schrijft ze. "Knielen is het parool om als niet-racist te worden goedgekeurd." Dat is niet helemaal juist, daar moet staan "om als anti-racist te worden goedgekeurd," maar oké, dat is slechts een detail. "Maar dit gebaar betekent zoveel meer dan wat de huidige protestrage ervan maakt. Knielen doet de gelovige voor de godheid die hij aanbidt. Knielen was de eervolle begroeting van monarchen, voordat de elegantere buiging die verving. Knielen was in vroegere tijden ook de houding van de ter dood veroordeelde voor de beul."

En zo gaat het verder. Soms is knielen zelfs een teken van minachting, bijvoorbeeld toen Black Lives Matter-racismeroeper en (voormalig) NFL-speler Colin Kaepernick opvallend om één knie zat toen het Amerikaanse volkslied gespeeld werd voor het begin van wedstrijden.

"Niemand is gebaat bij dit vernederings-exhibitionisme," schrijft Marbe vervolgens. "Dit racismeknielen is mensonwaardig." Ze concludeert: "Niet knielen, niet buiten, nooit. Zo blijf je overeind wanneer de waanzin om je heen woedt."

Goed -- héél goed advies. En hoe harder de roep van cryptofascisten dat we op onze knieën moeten, des te belangrijker het is dat we juist trots overeind blijven staan.

Ik heb slechts een heel klein gedeelte van de column geciteerd en adviseer iedereen om even naar de website van De Telegraaf te gaan om daar de héle column te lezen. Trust me, het is je tijd meer dan waard!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties