NAVO: Spanning tussen EU en VS loopt op!

NAVO: Spanning tussen EU en VS loopt op!

President Trump's mening over de NAVO is glashelder: 'hou je aan de afspraak van 4%'. De EU-Donald, Tusk, vind dat Trump te weinig waardering toont! Via Elsevier Weekblad.

Op de vooravond van een NAVO-bijeenkomst in Brussel haalt Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, flink uit naar de Amerikaanse Donald. Slechts vijf van de 29 NAVO-landen betalen wat ze moeten betalen volgens de vastgestelde norm.

Trump wil dat de overige landen die norm ook gaan halen. Hij wil niet als enige flink moeten betalen voor de NAVO om landen te verdedigen die het zelf vertikken om mee te betalen. Hij zoekt gelijkwaardige partners, geen vazallen.

Tusk draait de zaak echter om en drukt de Verenigde Staten op het hart om haar bondgenoten meer te waarderen, ''je hebt er immers niet zoveel', voegt hij eraan toe. Het hele argument van Tusk is dat de EU ongeveer net zoveel kwijt is aan Defensie als China of Rusland. Leuk natuurlijk en zeker niet onbelangrijk, maar punt blijft dat het te weinig is dan wat is afgesproken! Tusk erkent dit echter later ook wel en zegt dat een bondgenoot die zijn eigen boontjes weet te doppen ook waardevoller is voor de ander.

Werk aan de winkel dus en niet zo miepen over dat Trump vraagt om waar de NAVO recht op heeft. Dan had de toezegging maar niet moeten worden gedaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties