NAVO-troepen in Palestijns gebied?

Geen categoriefeb 06 2014, 14:00
Mahmoud Abbas doet een onzinnig voorstel.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas denkt de oplossing te hebben gevonden voor zijn conflict met Israël. In een interview met The New York Times oppert hij dat NAVO-troepen voor onbepaalde tijd in Palestijns gebied zouden kunnen worden gestationeerd. Dat om Israël de nodige zekerheid te geven dat geen terroristische aanslagen meer vanuit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever worden uitgevoerd. "NAVO zou overal kunnen opereren, waarom niet?" vraagt Abbas zich af.
Er zijn nogal wat redenen te bedenken, maar eerst de achtergrond van dit voorstel. De Israëliërs willen zich niet in een keer terugtrekken uit het gebied waar de Palestijnen aanspraak op maken. Dat zou de veiligheid van de Joodse staat in groot gevaar kunnen brengen, zeker nu het in bijna het hele Midden-Oosten zo onrustig is. Zo is de afstand tussen de grens met Jordanië en Tel Aviv maar honderd kilometer, ongeveer gelijk aan de afstand tussen Den Haag en Nijmegen. Wanneer de Palestijnen in de hele Westelijke Jordaanoever zelf de dienst uit zouden maken, heeft Israël mogelijk vijandige strijders zo'n beetje aan de grens van de tweede grootste stad in het land staan.
De Palestijnen zouden echter geen oneindige Israëlische militaire aanwezigheid op hun grondgebied tolereren wanneer zij een eigen staat krijgen. Vandaar het voorstel van Abbas: Geen Israëlische, maar Amerikaanse en Europese soldaten.
Het is echter de vraag of de Palestijnen dat wel zouden accepteren. Extremisten als Hamas, die in de Gazastrook regeren, zullen de mogelijkheid sowieso van de hand wijzen. Die zijn niet uit op vrede, maar op de vernietiging van de Joodse staat. Westerse militairen op wat volgens hen zonder meer Palestijns grondgebied is, is totaal onaanvaardbaar.
Ook de gemiddelde Palestijn zal zijn twijfels hebben. Die zou wellicht kunnen leven met een tijdelijke internationale troepenmacht of buitenlandse soldaten die slechts op beperkte locaties in Gaza en de Westelijke Jordaanoever opereren, maar Amerikanen die zonder enige toestemming vooraf in elk Palestijns dorp en gehucht kunnen patrouilleren? Wie ziet dat snel gebeuren?
Israël zal ook weinig in het voorstel zien. De Times wijst erop dat dat land eerder VN-troepen in de Sinaïwoestijn, Libanon en aan de grens met Syrië heeft toegelaten, maar die bleken keer op keer niet in staat de veiligheid van Israël te waarborgen. De VN-macht die voor de Zesdaagse Oorlog in Sinaï was gestationeerd, vertrok op het moment dat Egypte dat vroeg. Israël werd niet geraadpleegd en viel vervolgens Egypte aan om een invasie voor te zijn. De VN-soldaten die sinds het einde van de jaren zeventig in Libanon zitten, konden niet voorkomen dat terroristen van Hezbollah Israëlische dorpen en steden bleven bestoken. Hetzelfde geldt voor de VN-missie in de Golanhoogte. Die heeft niet kunnen voorkomen dat het Syrische regime van president Bashar al-Assad Hezbollah van allerlei wapentuig voorziet. Israël voert zelf luchtaanvallen uit om te voorkomen dat Hezbollah raketten in handen krijgt die het kan gebruiken om het land vanuit diep in Libanon aan te vallen. Israël weet dat, als puntje bij paaltje komt, het niet op anderen kan rekenen. Die les leer je wel wanneer je meer dan een halve eeuw letterlijk van alle kanten bent bestookt.
En dan is er de NAVO. Die is niet opgericht om Israël te beschermen. Tenzij het land lid wordt, maar dat zullen Turkije en de Europese landen die redelijk pro-Palestijns zijn niet snel toestaan. Na meer dan tien jaar oorlog in Afghanistan zullen ook weinig NAVO-lidstaten bereid zijn tot een missie van "onbepaalde tijd." Zelfs de meeste Amerikanen zullen het waarschijnlijk niet zien zitten, ook al zijn die over het algemeen meer pro-Israël.
Rest de vraag waarom Abbas dit onnozele voorstel doet. Als hij denkt dat dit een realistisch plan is, is hij totaal de weg kwijt. Waarschijnlijk weet hij echter best dat het er nooit van komt, maar ziet hij dit als weer een kans om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Dat land zal het voorstel immers niet omarmen, waarop Abbas de wereld kan vertellen: "Zien jullie wel? Wij zijn bereid tot het uiterste te gaan, maar het is Israël dat de boel blokkeert."
The New York Times is er in ieder geval al ingetrapt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten