Nederland heeft zin in wedstrijd tegen Costa Rica

Geen categoriejul 05 2014, 11:29
Oranje blaakt van het zelfvertrouwen.
Eén van de grote vragen van de dag is: speelt Nederland vanavond in de bekende 4-3-3 opstelling of kiest bondscoach Louis van Gaal toch weer voor 5-3-2? Tot nu toe werd dat laatste systeem steeds gebruikt, zelfs tegen tegenstanders die aanvallend niet zo indrukwekkend waren als, zeg, Chili, maar er doen geruchten de ronde dat dit vanavond anders zal zijn.
Memphis Depay kon namelijk weleens een basisplaats krijgen. Depay is - het zal u niet verbazen - een aanvaller. Daar komt bij dat Robin van Persie en Arjen Robben natuurlijk ook spelen. De logische conclusie: 'we' gaan vanavond aanvallen.
Wat mij betreft zou dat volstrekt logisch zijn. Het 5-3-2 systeem heeft Nederland weliswaar ver gebracht, maar dat systeem is met de huidige selectie niet ideaal om aan te vallen. Teams die er écht in geoefend zijn kunnen dat wel - die spelen in balbezit dan 3-5-2 - maar helaas geldt dat (nog) niet voor Oranje. Zo gek is dat niet aangezien ze daar slechts een maand geleden mee begonnen zijn, maar toch.
Laten we wel wezen, Nederland moet Costa Rica vanavond gewoon kunnen verslaan. Of 'we' nou 4-3-3 spelen of 5-3-2, verliezen mogen we niet.
Toch loert daar ook het gevaar. Oranje heeft er historisch een handje van om tegenstanders die normaal minder goed zijn te onderschatten en niet helemaal serieus te nemen. Tegen dit Costa Rica is dat dodelijk. Natuurlijk bestaat dat elftal uit ofwel middelmatige, ofwel heel jonge voetballers, maar als die boven zichzelf uitstijgen en als team goed functioneren - zoals ze dit hele WK al doen - kunnen ze het iedereen moeilijk maken. 
Kortom, Nederland moet doorstomen naar de halve finale, maar dat kan alleen als het team scherp en geconcentreerd blijft, en de tegenstander niet onderschat. Doen ze dat wel, dan kon Oranje vanavond weleens ten onder gaan.
De wedstrijd begint vanavond trouwens om 22:00 uur Nederlandse tijd en is live te zien op Nederland 1.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten