Nederland moet excuses niet aanbieden voor Rawagedeh

Nederland moet excuses niet aanbieden voor Rawagedeh

Advocate Liesbeth Zegveld vindt dat Nederland een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden van de 431 inwoners van het Indische dorpje Rawagedeh die in 1947 vermoord werden door Nederlandse militairen.

Zegveld houdt vandaag een pleidooi in de rechtbank van Den Haag in een uiterste poging de schadevergoeding los te peuteren. "De nabestaanden hebben jaren onder een koloniaal racistisch systeem geleefd. Ze hadden geen toegang tot het recht."

De advocate wil niet alleen geld zien, maar ook dat Nederland de nabestaanden haar excuses aanbiedt. In dit opzicht zou je denken dat Nederland al het één en ander heeft gedaan, maar nee hoor, Zegveld eist meer.

In aanloop naar de zaak heeft Nederland 850 duizend euro aan Rawagedeh gegeven om een school te bouwen. "Als daar een bord op was gekomen met de tekst 'ter nagedachtenis aan de mannen die hier zijn omgekomen', hadden we deze zaak wellicht niet hoeven voeren. Maar de staat wilde daar niet aan", stelt Zegveld.

Met andere woorden, we moeten op onze blotje knietjes smeken om vergeving. Niets anders volstaat.

Jammer maar helaas: dat moeten we dus vooral niet doen. Het is ontegenzeggelijk erg wat er in dit Indische dorpje gebeurd is, maar we kunnen wel bezig blijven met z'n allen. Er is namelijk geen enkel land te bedenken met een brandschoon verleden. Zelfs de Tibetanen hebben zich ongetwijfeld weleens misdragen.

Daar komt bij dat Nederland - en andere westerse landen - de afgelopen decennia wel genoeg boete hebben gedaan voor hun (vermeende) zonden. Hele universiteiten worden tegenwoordig bevolkt door figuren die ervan overtuigd zijn dat het boek van de vaderlandse geschiedenis slechts uit gitzwarte hoofdstukken bestaat. Dat is natuurlijk flauwekul; net als ieder ander land hebben we af en toe verkeerde dingen gedaan, maar over het algemeen geldt dat we best trots op onszelf - en onze geschiedenis - mogen zijn.

Ten slotte kunnen wij niet verantwoordelijk gehouden voor de (mis-) daden van onze voor- en / of grootouders. Ik weet dat het tegenwoordig heel politiekcorrect is om net te doen alsof dat wél zo is, maar helaas, daar ga ik dus niet in mee.

Wat mij betreft kan Zegveld dan ook op een excuus wachten tot ze een ons weegt (om over de schadeclaim nog maar te zwijgen).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties