Nederland, ontwikkelingsland?

Nederland, ontwikkelingsland?

Volkskrant leent zich voor goedkope pr-stunt.

De Volkskrant kwam vandaag met opmerkelijk nieuws. Ontwikkelingshulporganisatie Cordaid gaat vanaf nu namelijk ook in eigen land aan armoedebestrijding doen. Citaatje:

'In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven', zegt Kristel Ashra, business development manager bij Cordaid. 'De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat in armoede leeft gestegen van 4 naar 10 procent van de bevolking. Als organisatie die internationaal de armoede helpt bestrijden kunnen we onze ogen niet sluiten voor wat er in onze achtertuin gebeurt.'

De ervaringen opgedaan in andere achtergebleven gebieden als Congo en Afghanistan zouden de organisatie van dienst kunnen zijn bij het opzetten van projecten om kansarmen in eigen land te helpen.

Nu weet ik dat het vakantie is en dat in zulke gevallen de stagiaires nog wel eens de hoofdredactie willen overnemen. Maar even serieus nu dames en heren GoedVolkers: sinds wanneer zetten jullie hoaxverhalen zonder nadenken op de voorpagina?*

Ja ja, het gaat heel slecht in Nederland, met dank aan dit linkse brekebeenkabinet (en voorgaande brekebeenkabinetten en tussenakkoordsluiters. Hallo VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP en PVV! Dank voor de puinhopen van vijf jaar Haagse problemenvoorjeuitschuiverij, jongens!). De werkloosheid loopt op, de koopkracht loopt terug, de huizenmarkt is in vrije val, het is een en al ellende. En zolang we in de euro blijven, zal het ook niet meer beter worden. Maar elke vergelijking met landen waar werkelijke armoede heerst, zijn niet alleen ongepast maar zelfs obsceen. Er lijdt hier niemand honger. Kinderen hebben toegang tot gratis scholing, ouderen tot gezondheidszorg (met wachtlijsten en veel behandelingen op rantsoen inderdaad, maar dat krijg je als je socialisten het systeem laat ontwerpen). Het uitkeringsstelsel garandeert ook de minstbedeelden een menswaardig bestaan. Uitkeringstrekkers gaan er de komende jaren zelfs als enigen qua koopkracht op vooruit!

We zijn natuurlijk wel wat gewend van Cordaid. Omdat heel Nederland inmiddels doorheeft dat dit soort clubs alleen maar hulpverslaving opwekkende subsidiesponzen zijn, moeten ze telkens weer iets anders verzinnen om het eigen bestaan te rechtvaardigen. En dus komen ze met dit soort onzinplannetjes. Of met financiele ondersteuning voor illegalenclubjes. Of subsidies voor Gretta Duisenbergs Stop de Bezetting. Of bijdragen aan klimaathoaxprojecten. Allemaal met dezelfde onderliggende boodschap: er is nog zoveel meer leed in de wereld dat bestreden moet worden - zelfs in eigen land! Of u even wilt betalen.

Dat moesten we dus maar niet doen. Gewoon de subsidiekraan dichtdraaien (ja, ook die van de Postcodeloterij) en ook niet meer privaat doneren, dat zou nou eens een werkelijk goede daad zijn. Kan de hoofdredactie van de GoedVolkskrant voortaan ook met een gerust geweten met vakantie gaan.

* Laat het antwoord op die vraag bij nader inzien maar zitten...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer