Nederland vindt bezuinigingen op zorg prima

Geen categoriejan 02 2012, 13:59
Hier krijgen de PvdA, Groenlinks, de PVV en de SP natuurlijk barstende koppijn van: Nederlanders vinden het helemaal niet erg om een tientje te betalen voor een bezoek aan de huisarts.
Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. De Telegraaf bericht:

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt een eigen bijdrage van 10 euro acceptabel. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. De site vroeg aan mensen met een zorgverzekering waarop kan worden bezuinigd om de zorg in ons land betaalbaar te houden. De gemiddelde Nederlander gaat drie à vier keer per jaar naar de huisarts. Zo'n eigen bijdrage kost hem dus jaarlijks 30 tot 40 euro extra.

Peter Ruys, oprichter van Zorgkiezer.nl, vertelt: "Mensen willen liever met een kleine eigen bijdrage de huidige kwaliteit van de zorg overeind houden, dan dat het stelsel verder wordt uitgekleed. De berichten over de noodzaak tot bezuinigen dringt bij iedereen door, want de zorgkosten blijven stijgen. De meerderheid zegt dat ze met zo'n eigen bijdrage wel net zo vaak naar huisarts of specialist zullen gaan".
Ja, Nederlanders zijn zo gek nog niet. We weten wat we wel en niet van elkaar en van de overheid kunnen vragen. De zorgkosten lopen volledig uit de hand. Dat kan zo niet doorgaan. Als we dan zelf een kleine bijdrage moeten leveren zijn we daar graag toe bereid.
Dit is bijzonder goed nieuws, niet alleen omdat we zo in staat zullen zijn de kosten de komende jaren in de hand te houden, maar ook lang daarna. Ziet u: als 'we' bereid zijn om 10 euro te betalen, vinden we over een jaar of twee, drie 15 of zelfs 20 euro ook acceptabel. Als de regering het slim aanpakt kan ons zorgsysteem dus steeds privater worden gemaakt, met een steeds kleinere rol voor de overheid.
Overigens houdt het hier niet mee op: kiezers vinden het ook prima als het basispakket wat wordt verkleind. Ook dat is hoopgevend nieuws: maak het basispakket maar kleiner en kleiner, laat de eigen bijdrage elk jaar een beetje stijgen, en voor je het weet behoort ons zorgprobleem definitief tot het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten