Nederland wordt steeds bekender met de term smart home

Nederland wordt steeds bekender met de term smart home

Een kleine dertig procent van de huishoudens in Nederland heeft slimme huishoudelijke accessoires in huis. Nu klinkt de term ‘smart home’ wellicht als een technisch hoogstandje, maar er is een grote kans dat ook jij slimme huishoudelijke accessoires in de woning hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van die slimme thermostaat aan de muur?

Smart home systemen
Een smart home is in principe een woning waarin vele huishoudelijke accessoires geautomatiseerd zijn. Een voorbeeld van een Smart home systeem is bijvoorbeeld de slimme verlichting. Bij een slimme verlichting systeem wordt alle verlichting in en rondom de woning op elkaar aangesloten. Op deze manier kun je gemakkelijk met een afstandsbediening of een app op smartphone of tablet alle verlichting naar eigen hand zetten. Zo hoef je niet langer de luie stoel uit te komen om de lampen aan te doen, je doet dit simpelweg met een druk op de knop.

Populaire accessoires
De meest voorkomende accessoire is de slimme thermostaat. Deze wordt bij het energiecontract aangeleverd of apart aangekocht. Behalve de slimme thermostaat zijn ook de slimme verlichting, robot stofzuigers en geautomatiseerde beveiliging enorm populair. In steeds meer huishoudens wordt gebruik gemaakt van handige IP-camera’s en slimme beveiligingssystemen om de woning optimaal te beveiligen. Met dit beveiligingssysteem kan activiteit in de woning ten alle tijden ingezien en bestuurd worden. Zo kan er bij de notificatie van ongewenste activiteit op afstand een sirene geactiveerd worden en zelfs rolluiken en sloten kunnen op afstand gesloten worden.

Screen Shot 2018-01-29 at 11.37.29

Complete systemen
Systemen zoals dit slimme beveiligingssysteem kunnen de woning in een handomdraai automatiseren, beveiligen, verlichten of verduisteren. Voor smart home systemen heb je ook geen technische achtergrond nodig. Met een starterspakket van bijvoorbeeld de Somfy domotica webshop kun je gemakkelijk en snel een compleet smart home systeem installeren. Deze pakketten bevatten alle benodigde accessoires en materialen en handige instructies om het zelf te installeren. Dit maakt de smart home toegankelijk voor alle huishoudens.

Toekomstperspectief
Waar geautomatiseerde woningen jaren geleden nog een fantasierijk toekomstbeeld waren komt de realisatie van dit concept steeds dichterbij. Met bewegingsmelders, apps en iets als ‘standaard’ als een simpele Wifi verbinding kan een huis al grotendeels geautomatiseerd worden. Sleutels worden overbodig, je opent deuren gemakkelijk met een app op je telefoon. Lichtknoppen hoeven niet langer aangeraakt te worden, de verlichting gaat automatisch aan zodra je een ruimte betreedt. Nooit meer in een koude woning thuiskomen, de thermostaat heeft de ruimte al voor je verwarmd. Altijd met een gerust hart het huis verlaten en zelfs op afstand je woning beschermen tegen ongewenste indringers, het slimme beveiligingssysteem maakt het mogelijk. De toekomst komt steeds dichterbij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties