Nederlandse loyaliteit aan Afghaanse tolken is kwestie van eer, maar regering wil hen mogelijk uitzetten

Nederlandse loyaliteit aan Afghaanse tolken is kwestie van eer, maar regering wil hen mogelijk uitzetten

De Nederlandse loyaliteit aan Afghaanse tolken staat onder druk. Nu diverse Afghanen dreigen te worden uitgezet intensiveert de discussie zich. Volgens het SP-Kamerlid Jasper van Dijk moet de Minister van Justitie en Veiligheid af zien van het uitzetten van Afghanen die in Nederlandse dienst zijn geweest wanneer hen in het thuisland vervolging wacht.

Dat het noodzakelijk is om de Afghaanse tolken te beschermen staat buiten kijf. Zo ontvangen ze zelfs in Nederland nog doodsbedreigingen vanuit Afghanistan. Maar behalve het persoonlijke belang van de Afghaanse tolken staat ook onze nationale reputatie op het spel.

Immers zou het raar zijn als Nederland de Afghanen eerst om een dienst vraagt om hen vervolgens wanneer de situatie dreigt te escaleren, te laten vallen. Zoiets zou doen denken aan het debacle van de Molukken, waarna Nederland diverse beloften brak.

In dit soort gevallen gaat het dus niet alleen om het persoonlijke belang van de tolken, hun veiligheid, of wat mij betreft de juridische mogelijkheden, maar is het een kwestie van eervol handelen. Daarom is het ook goed dat Kamerlid Van Dijk de handschoen oppakt en de Nederlandse eer in deze verdedigt. In de Kamervragen gericht aan minister Ankie Broekers-Knol schrijft hij het volgende:

"Bent u bereid om Afghanen die bijvoorbeeld als tolk hebben gewerkt voor westerse mogendheden en daarmee in de ogen van de Taliban met de vijand hebben geheuld, categoriale bescherming te bieden? Zo nee, waarom niet?"

Verder ziet Van Dijk dat het terugsturen van de bedreigde Afghaanse tolken een schending is van het "non-refoulement"-principe in het international recht. Dat principe stelt dat je geen vluchtelingen kunt uitzetten wanneer redelijkerwijs kan worden aangenomen of aangetoond dat zij in het land van herkomst worden bedreigd vanwege ras, godsdienst, politieke visie of omdat zij tot een bepaalde groep behoren, zoals bijvoorbeeld LGBTQ+'ers.

Het is dus goed om te zien dat de rode linkiewinkies van de Socialistische Partij hun ogen open hebben. Niet alleen om de Afghaanse tolken te beschermen, maar ook om te voorkomen dat straks in chocoladeletters in de internationale pers leesbaar is "Door Nederland uitgezette Afghaan terechtgesteld door Taliban".

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer