'Nederlandse' student wilde zich aansluiten bij Al-Shabaab

Geen categorieapr 27 2014, 19:54
Kamervragen Bontes/Van Klaveren.
PowNed berichtte eerder vandaag dat een Saoediër die in Nederland studeert is aangehouden omdat hij zich wilde aansluiten bij al-Shabaab, de moslimextremistische terreurgroep die (vooral) actief is in Somalië.

Een Saudiër, studerend in Nederland, is opgepakt omdat hij zich had willen aansluiten bij een terreurbeweging. De man werd opgepakt in Kenia, vlak voordat hij de grens met Somalië over wilde gaan. De Keniaanse politie vermoedt dat de man zich aan had willen sluiten bij al-Shabaab, de islamitische terreurbeweging die vorig jaar een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in Nairobi. Bij de aanslag kwamen 67 mensen om, aldus het ANP.

Godzijdank is de man gepakt voor hij zich bij die onfrisse club kon voegen en onschuldige mensen kon vermoorden. Toch moet dit verhaal reden zijn om ons beleid voor buitenlandse studenten eens flink onder de loep te nemen. Hoe is deze radicaal Nederland binnengekomen? Wordt er niet gecheckt op banden met radicale groepen of in ieder geval met het radicaal-islamitische gedachtegoed?
Daar komt bij: wat gebeurt er als deze vent terug wil keren naar Nederland om zijn 'studie' af te maken? Ik mag toch hopen dat hij automatisch op een zwarte lijst belandt?
Tweede Kamerlid Joram van Klaveren (groep Bontes/Van Klaveren) maakt hier ook ernstig zorgen over en heeft Kamervragen ingediend aan de ministers van Onderwijs en Veiligheid & Justitie. Hier zijn ze:

1. Bent u bekend met het bericht ''Nederlandse' student is terrorist'?

2. Klopt het dat de opgepakte Saoedi in Nederland studeert? Zo ja, welke studie wordt er gevolgd en aan welke instelling?

3. Op welke wijze is de betreffende terreurverdachte bij de Nederlandse inlichtingendiensten bekend en klopt het dat deze persoon zich aan wilde sluiten bij de islamitische terreurbeweging Al-shabaab?

4. Deelt u onze visie dat de  terreurverdachte de toegang tot ons land dient te worden geweigerd (bij gewenste terugkeer), zijn studie beëindigd dient te worden en eventueel ontvangen studiefinanciering terug moet worden gevorderd? Zo neen, welke maatregelen bent u voornemens te treffen?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten