Nee FNV, het kabinet laat zzp'ers niet in de kou staan. Laat ons met rust!

Nee FNV, het kabinet laat zzp'ers niet in de kou staan. Laat ons met rust!

FNV-bestuurder en kwartiermaker van de nieuwe vakbeweging Gijs van Dijk zegt in een interview met Nu.nl dat het kabinet 'problemen' met zzp'ers voor zich uitschuift.

Hij heeft het dan met name over het feit dat veel freelancers en zelfstandigen onverzekerd zijn:

"Het kabinet schuift het probleem voor zich uit en maakt geen keuzes. De FNV moet daar een voortrekkersrol in nemen samen met de zelfstandige organisaties van de FNV. In 2016 moeten er op dat vlak echt keuzes worden gemaakt."

De FNV lijkt het eens te zijn met stemmen die roepen dat zzp'ers verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten. Ook stellen die mensen 'vraagtekens' bij het feit dat vaste werknemers wel veel moeten afstaan aan sociale premies en een pensioenvoorziening, terwijl dat niet voor zzp'ers geldt.

Van Dijk:

"Ik vind dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers moet komen en dat deze groep een goed pensioen moet kunnen opbouwen. Nu ligt het risico puur bij de zelfstandigen en moet je maar hopen dat ze niet ziek worden waardoor zij in de financiële problemen komen."

De redenering hierachter is ronduit belabberd. Zzp'ers kunnen wel veel verzekeringen afsluiten, maar kiezen daar bewust niet voor. De voornaamste reden is dat de kans dat je arbeidsongeschikt wordt minimaal is. Het is te vergelijken met een inboedelverzekering: veel mensen sluiten er eentje af, maar iedereen die voor een verzekeraar gewerkt heeft weet dat het eigenlijk weggegooid geld is. Het is veel voordeliger en verstandiger om gewoon een mooi bedrag op je spaarrekening te zetten dat je kunt gebruiken als er de noodzaak voor is. De kans is namelijk groot dat dit nooit het geval is. Ondertussen betaal je je gedurende je leven wel blauw aan een nutteloze verzekering.

De FNV doet dit dan ook niet om freelancers en zelfstandigen te beschermen, maar om hun positie vergelijkbaar te maken met vaste werknemers, waardoor ze zich eerder zullen aansluiten bij een vakbond -- wat de FNV ten goede komt -- en het tegelijkertijd lastiger voor ze maakt om met werknemers te concurreren, die op dit moment de achterban vormen van de vakbonden.

Met andere woorden, de FNV doet dit puur en alleen voor zichzelf. De vakbond heeft lak aan zzp'ers en hun belangen. Alleen daarom al moeten partijen in Den Haag die zich het lot van zzp'ers en zelfstandigen wél aantrekken de FNV duidelijk vertellen dat dit soort machtsspelletjes niet gespeeld worden en dat zzp'ers met rust worden gelaten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties