Niets is veilig voor het consumentisme

Geen categoriedec 27 2011, 15:19
Dit jaar konden we ook op eerste kerstdag in de supermarkt terecht. En zo sneuvelde wéér een van de zekerheden uit het leven. Op eerste kerstdag zijn alle winkels dicht? Wel nee! Dit jaar sprongen supermarkten in op de luiheid en het gebrek aan interesse voor traditie van de hedendaagse burger en konden we ook gewoon nog boodschappen doen op eerste kerstdag.
Verschillende supermarktketens deden mee aan het experiment. Vomar had tien vestigingen opengesteld in Amsterdam en nihilistenstad Almere. Jumbo opende acht winkels, C1000 een aantal en bij Albert Heijn kon de consument terecht in vijf grote filialen en alle AH To Go's.

Topman Harrie Westra van Vomar sprak van een 'gematigd positief succes'. De 10 winkels trokken zondag 10.000 tot 15.000 klanten. Wat volgens de werknemers opviel was dat er zeker niet alleen vergeten boodschappen werden gehaald, maar dat er nog steeds ook hele kerstdiners werden gehaald, vertelde Westra.

Zo wordt kerst wereldser en wereldser - een dag als ieder ander eigenlijk. Zelfs een goede planning bij de boodschappen voor het kerstdiner wordt een overbodige luxe. Konden we eerder op kerstavond voldaan achter over gaan zitten voor een paar dagen genieten van rust en samenzijn, nu worden we ook deze dagen geplaagd door aardse zaken zoals het boodschappenlijstje.
Want mooi niet dat dit nog teruggedraaid gaat worden. Als het aan de supermarkten zelf ligt, kunnen we erop rekenen dat voortaan de supermarkten gewoon open zijn op eerste kerstdag. Hoe 'matig' het succes ook geweest mag zijn. Het is wel mooi comfortabel dat de noodzaak er niet is om vóór de kerst alles in huis te hoeven hebben. Dus 25-12-2012 zijn de supermarkten vast en zeker druk bezocht.
En dat is zonde. Soms moeten burgers in bescherming worden genomen. Bijvoorbeeld tegen aardse zaken zoals het boodschappenlijstje tijdens de kerst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten