Nieuwe naheffing Europese Unie: Nederland moet 200 miljoen betalen

Geen categorieapr 29 2015, 12:00
Uit een brief van ministers Dijsselbloem en Kamp blijkt dat Nederland een nieuwe Europese naheffing kan verwachten.
De twee ministers hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin ze uitleggen dat uit nieuwe berekeningen blijkt dat onze economie in 2011 en 2012 groter was dan gedacht. Normaal gesproken zou dat goed nieuws zijn, maar dit keer niet: het betekent namelijk dat Nederland een nieuwe naheffing kan verwachten van Brussel. Het geschatte bedrag dat de Nederlandse belastingbetaler waarschijnlijk moet betalen? 200 miljoen euro.
Dijsselbloem zei woensdag in een reactie op de bijstellingen door het CBS: ,,Enerzijds is een hoger bruto nationaal inkomen op zich goed nieuws voor Nederland, dat wil zeggen dat het inkomen dat we met elkaar verdienen hoger is dan eerder gedacht.'' Hij voegt daar aan toe dat we op basis van die CBS-berekeningen ,,dit jaar rekening dienen te houden met een hogere EU-afdracht''.
In het laatste gedeelte van vorig jaar kreeg Nederland ook een naheffing, toen van 642 miljoen euro. Hoewel er erg veel vragen bestonden over de precieze berekening en de exacte reden voor de forse naheffing, betaalde de regering het bedrag toen nog voor het einde van het jaar. Rutte II kennende zal dat nu ook weer gebeuren.
Het exacte bedrag kan hoger (of lager) uitvallen omdat de hoogte van naheffingen afhankelijk is van het bruto nationaal inkomen van andere landen. Als dat lager uitvalt dan geschat zal onze naheffing hoger zijn, als zij net als wij toch betere economische cijfers hadden dan gedacht valt de schade enigszins te beperken. De kans dat het laatste scenario werkelijkheid wordt is echter vrij klein. Zoals CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uitlegt:
"De vraag is waarom de Nederlandse statistieken telkens naar boven worden bijgesteld en die van andere landen niet Bij de vorige naheffing betaalde de regering onmiddellijk , maar wacht de Tweede Kamer nog steeds op de informatie en de verificatie van de berekening."
Hij gaat verder:
"Die moet Dijsselbloem met spoed sturen voor de oude als zowel de nieuwe naheffing. Het is namelijk niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU, zoals de regering eind vorig jaar deed."
Je kunt de hele brief hier opslaan op je eigen computer: brief Dijsselbloem en Kamp. Let op: de brief wordt automatisch gedownload. Hieronder staat de hele brief zodat je 'm meteen kunt lezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten