NOS moet rekeningen sportrechten laten zien

Geen categoriejul 03 2014, 17:44
Staatssecretaris Sander Dekker wil de schimmigheid rond de kosten van sportrechten verbreken.
De krant van Wakker Nederland bericht dat staatssecretaris Dekker iets wil doen aan de onduidelijkheid - de schimmigheid - rond de kosten van sportrechten. Sterker nog, hij vindt het niet kunnen dat de NOS de kosten van de uitzendrechten van met name de Eredivisie geheim houdt. Wat hem betreft wordt transparantie 'voortaan de norm' - en dan niet alleen bij de Eredivisie, maar ook bij EK's en WK's.
Dekker reageert daarmee op een verzoek van VVD'er Ton Elias 'die wil kunnen controleren hoe de honderden miljoenen euro’s belastinggeld worden besteed die jaarlijks naar Hilversum gaan.' Hoewel de NOS en de Eredivisie met elkaar hebben afgesproken dat er geen informatie over de hoogte van bedragen naar buiten mag komen, heeft de staatssecretaris daar lak aan. Hij heeft de factuur gewoon gevorderd bij de omroep en deelt die informatie met het parlement.
Dekker:

"Die bevoegdheid gebruik ik weinig. Maar ik wil de zaak nu openbreken. Sportrechten worden betaald met publiek geld, dus moet de Kamer zijn controlerende werk kunnen doen."

Nu ben ik het daar volledig mee eens, maar er is wel iets geks aan de hand. De staatssecretaris deelt deze informatie namelijk alleen op vertrouwelijke basis met het parlement. Het is dus niet de bedoeling dat de belastingbetaler ook te weten komt hoeveel de NOS betaalt voor het uitzenden van Eredivisiesamenvattingen, WK's, EK's en Olympische Spelen. Een beetje vreemd aangezien Dekker zelf zegt dat sportrechten betaald worden 'met publiek geld.' 
Denkt hij dat 'publiek geld' van parlementariërs is of iets dergelijks? Anders valt niet te verklaren dat hij hoog van de toren blaast dat dit soort informatie 'transparant' moet zijn, maar de daadwerkelijke cijfers vervolgens toch verborgen houdt voor de kiezer.
Volstrekt onacceptabel, natuurlijk. Als het parlement inzage heeft in deze informatie moet de belastingbetaler dat ook hebben. Laat maar zien hoeveel sportrechten ons allen kosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten