NOS over klimaatconferentie in Cancun

Geen categoriedec 05 2010, 16:30
In vergelijking met de nieuwsvoorziening over vorige klimaatconferenties, zoals die in Kopenhagen, is de NOS een eind opgeschoven in de richting van wat men van objectieve journalistiek mag verwachten. In het recente verleden was het moeilijk om zich aan de indruk te onttrekken dat de NOS als vrijwillige propagandist van het broeikasevangelie optrad. Nu is dat gelukkig niet meer zo.
In het achtuurjournaal van zaterdagavond meldde de NOS allereerst dat uit Wikileaks was gebleken dat de Amerikaanse ambassade had gerapporteerd dat minister Cramer van milieu druk had uitgeoefend op de ontwikkelingslanden om afspraken in Kopenhagen goed te keuren. Op de NOS-site staat daarover het volgende:

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft het eerste bericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag online gezet. Het document gaat over de klimaattop die begin dit jaar in Kopenhagen werd gehouden.

De ambassade meldt aan Washington dat Nederland ontwikkelingslanden die Nederlandse steun krijgen, heeft gevraagd het klimaatakkoord te steunen. Nederland zou hebben gedreigd anders de ontwikkelingshulp te verminderen, staat in het bericht.

Volgens de Amerikanen was het 'een ongekende stap voor Nederland' om ontwikkelingslanden zo onder druk te zetten.

'Niet gedreigd'
Het ministerie van Milieu in Den Haag zegt dat Nederland niet heeft gedreigd met het stopzetten of verlagen van de hulp.

Dat laatste lijkt me ook aannemelijk, al was het alleen maar vanwege het feit dat dit de competentie is van het ministerie van buitenlandse zaken / ontwikkelingssamenwerking. En die laten zich niet graag de kaas van het brood eten, ook al betreft het (het oude) VROM. Belangrijker nog is echter, dat dit indruist tegen de traditie van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.
Maar is de persweergave van wat de Amerikaanse ambassade zou hebben geschreven wel correct? Dat lijkt mij niet. Zie hier de betrokken tekst:

The Dutch government is taking steps to convince developing countries to "associate with" the Accord. Kaasjager has drafted messages for embassies in capitals receiving Dutch development assistance to solicit support. This is an unprecedented move for the Dutch government, which traditionally recoils at any suggestion to use aid money as political leverage. But at the annual Dutch chiefs of mission conference in mid-January, ambassadors were clamoring for guidance on how to engage and persuade developing countries on climate negotiations. However, Kaasjager said the Netherlands would find it difficult to make association with the Accord a condition to receive climate financing.

Dat is diplomatieke taal voor: we doen het niet. Lees verder hier.
Daarnaast meldde de NOS dat er naar verwachting concrete afspraken zouden worden gemaakt in Cancun. Tja, het is niet onwaar. Maar in vergelijking met de oorspronkelijke ambities is dat allemaal onbeduidend.
Maar de NOS miste het belangrijkste – ja zelfs sensationele – nieuws, namelijk dat Japan niet mee zal doen aan een verlenging van Kyoto.
De Guardian rapporteerde daarover:

Cancún climate change summit: Japan refuses to extend Kyoto protocol
Talks threatened with breakdown after forthright Japanese refusal to extend Kyoto emissions commitments

Japan refuses to extend Kyoto protocol. 'The forthrightness of the statement took people by surprise,' said one British official Link to this video The delicately balanced global climate talks in Cancún suffered a serious setback last night when Japan categorically stated its opposition to extending the Kyoto protocol – the binding international treaty that commits most of the world's richest countries to making emission cuts.

Zal het nu gaan als de tien kleine negertjes van Agatha Christy?
Canada en Rusland hebben inmiddels het voorbeeld van Japan gevolgd.
Wie volgt er verder nog?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten