Obama biedt excuses aan voor bombardement op Artsen Zonder Grenzen

Geen categorieokt 08 2015, 10:39
Het gebeurt niet vaak dat een president persoonlijk zijn excuses aanbiedt.
President Obama heeft zijn persoonlijke excuses aangeboden voor de Amerikaanse aanval op een post van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz. De Amerikaanse luchtmacht dacht dat Talibanstrijders zich in het gebouw verschansten, maar het bleek te gaan om een medische post van de hulporganisatie. Meer dan twintig dokters en patiënten vonden de dood.
De directeur van Artsen Zonder Grenzen, Dr. Joanne Liu, leek weinig aangedaan door het telefoontje dat ze kreeg van Obama. Ze heeft geen vertrouwen in het NAVO-onderzoek dat zal plaatsvinden naar de aanval, en eist een onafhankelijk internationaal onderzoek.
Het komt niet vaak voor dat een president excuses maakt voor iets wat Amerika heeft gedaan. Het is dan ook een behoorlijke beslissing om dat te doen. Eerst had Obama geen excuses aangeboden maar condoleerde hij slechts de families van de slachtoffers. Een paar dagen later besloot hij om toch ook excuses aan te bieden. Volgens de persvoorlichter van het Witte Huis, Josh Earnest, was dat in dit geval gepast:
"Wanneer de Verenigde Staten een vergissing maakt, geven we het toe, en bieden we onze excuses aan. De president heeft genoeg informatie over deze zaak opgedaan om te concluderen dat excuses terecht zijn."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten