Oekraïne krijgt eindelijk de terechte NAVO-steun

Geen categoriesep 05 2014, 10:15
Op de NAVO-top in Wales is eindelijk overgegaan tot het maken van een wat stevigere vuist tegen Rusland.
Het kabinet laat de SP even zien hoe het moet. Terwijl de socialisten evenals hun communistische voorgangers van weleer buigen en beven voor Poetin, en - net als tijdens de Koude Oorlog - oproepen tot het eenzijdig terugtrekken en ontwapenen, is het kabinet gelukkig niet geïnteresseerd in huilend op schoot kruipen bij Poetin. De Russen versla je immers niet met meelijwekkend gedrag, of door te wensdenken dat als je je maar weer ver genoeg achter je linies verschuilt, de vijand exact hetzelfde zal gaan doen.
Nee, het hazenpad kiezen is niet de manier waarop je Rusland op de knieën dwingt. Sla de geschiedenisboeken er maar op na, hoofdstuk Koude Oorlog. Rusland versla je door de lange adem. Geduld. Het Russische politieke systeem is door het nepotisme en de economische malaise die erachter schuilgaat gedoemd uiteindelijk ineen te storten, en het is slechts een kwestie van tijd tot dat gebeurt. Tot het zover is moet het Westen de tanden op elkaar houden en geen strobreed - echt geen strobreed - toegeven aan Moskou. Poetin is immers het type dat de hele hand neemt wanneer je hem slechts een vinger aanbiedt.
Vandaar dat deze woorden van ons kabinet dan ook buitengewoon welkom zijn:

Nederland helpt verzwakt leger van Oekraïne
Nederland gaat nieuwe steun bieden aan de Oekraïense strijdkrachten. Dat maakt premier Mark Rutte donderdag bekend na de eerste dag van de NAVO-top in Newport (Wales).  Het gaat om hulp bij de verdere hervorming en professionalisering van het verzwakte leger, dat op dit moment vecht met pro-Russische rebellen en Russen in het oosten van Oekraïne.

De NAVO heeft besloten vier fondsen op te zetten om het niveau van het Oekraïense leger op te krikken. Nederland gaat een van de vier fondsen leiden.

Het regime van Oekraïne is niet perfect, maar feit blijft dat je in Oekraïne al heel wat vrijer bent dan in Rusland. Je krijgt daar stukken minder propaganda voor je kiezen en Porosjenko heeft geen algemeen programma tot brainwashing van zijn bevolking. Dat, en Oekraïense corruptie is het stelen van snoepjes bij de Jamin vergeleken met de maffiacratie die in Moskou de touwtjes in handen heeft.
Oekraïne is dus niet perfect, maar wel voldoende betrouwbaar om nu - gedwongen door diens geografische ligging - voorop te gaan in de koele strijd tegen Rusland. Het Westen moet zich pal achter het land opstellen, want dat een verraderlijke en bloeddorstige dictator als Poetin niet nog meer invloed wint, is in ons aller belang. Poetin was, is, en zal altijd een doortrapte KGB-agent blijven. Daar moeten we ons tegen blijven verzetten.
En dat Nederland z'n steentje mag bijdragen in deze ideologische strijd door het Oekraïense leger te professionaliseren en herschikken, is niet alleen ontzettend eervol maar dus ook broodnodig. Ook Nederland moet doorgaan tot het bittere einde, hoe lang dat ook nog moge duren: Poetin op water en brood in een tochtige cel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten