Oeps: CDA-staatssecretaris heeft dubbel paspoort (update)

Geen categorieokt 16 2010, 14:00
Oh oh, dit kon weleens een probleem zijn: de kersverse staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten, heeft naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit, bericht De Telegraaf.
Veldhuijzen is geboren in Göteborg, haar meisjesnaam is Hyllner.
Waarom is dit mogelijkerwijs een probleem? Omdat Wilders eerder zei dat hij vindt dat Nederlandse ministers en staatssecretarissen geen dubbel paspoort mogen hebben. Hebben ze die wel, dan moeten hun buitenlandse identiteit opgegeven.
Wilders zei dat toen de PvdA'ers Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak staatssecretaris werden; Aboutaleb had (en heeft) namelijk de Marokkaanse identiteit, Albayrak de Turkse. Toen men hem vroeg of het hier om een dubbele nationaliteit in het algemeen ging of om bepaalde landen zei Wilders:

Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd.

Als dat zo is heeft het kabinet Rutte-Verhagen nu al een probleem; de PVV klaagde namelijk niet alleen over de dubbele identiteit van Albayrak en Aboutaleb, zij diende zelfs een motie van wantrouwen in. De vraag is nu of Wilders zijn eerdere uitspraken terug kan nemen. Indien hij dat wel doet kan hij in de toekomst natuurlijk niet meer klagen over de dubbele nationaliteit van (linkse) bewindsleden; of ze nou uit landen komen waar de meerderheid van de bevolking moslim is of niet.
Het wordt bijzonder interessant om te zien hoe Wilders hiermee omgaat.
Exit question: aangezien het CDA echt wel weet wat Wilders toendertijd gezegd heeft over Albayrak en Aboutaleb vraag ik me af waarom ze Veldhuijzen toch staatssecretaris hebben gemaakt. Zal dit bewust gedaan zijn, of heeft men dit probleem over het hoofd gezien? Indien het 't eerste is: is dat bewust gedaan om het kabinet zo al meteen te laten vallen, of om Wilders te "ontmaskeren" zoals Ferrier en Koppejan steeds gezegd hebben? Immers, als Wilders hier nu geen probleem van maakt zullen zijn critici zeggen dat hij onderscheid maakt tussen mensen uit 'moslimlanden' aan de ene kant en mensen uit westerse, christelijke landen aan de andere. Wat het antwoord op deze vragen ook moge wezen, het CDA heeft hier wat mij betreft een grote fout gemaakt. De enige vraag is nu of Verhagen en de zijnen hiermee wegkomen of dat men zometeen toch echt op de blaren zal moeten zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten