Offermans en Van Reij: Voortman moet worden vervolgd

Geen categoriejun 29 2014, 18:59
De heren lekkers hebben zowaar gelijk.
Slecht nieuws voor GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Steeds meer media en (oud-) politici keren zich tegen haar. Nu is dat niet zo gek aangezien ze vrijwel zeker geheime informatie heeft gelekt om er vervolgens een vuil politiek spel mee te spelen, maar toch: zo vaak gebeurt het niet in dit land dat politici zowaar verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.
Case in point, dit geweldige stuk in De Telegraaf waarin die krant twee prominente VVD'ers opvoert om de vloer aan te vegen met de groene communiste. Het begint meteen al goed:

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman mag de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging niet ontlopen, nu haar fractievoorzitter haar een maand geschorst heeft over het lekken van namen van kandidaten voor de vacature van de Nationale Ombudsman.

De krant gaat verder:

Jos van Rey en Ricardo Offermanns zijn twee bekende voorbeelden van politici die wel werden vervolgd vanwege lekken, in hun geval informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond.

Offermanns kreeg van Van Rey onderwerpen voor het sollicitatiegesprek doorgespeeld. Beide heren vinden dat justitie niet eerlijk is als GL-Kamerlid Voortman niet ook wordt vervolgd. „Dat zou cherry picking zijn”, zegt Offermanns. 

Hij vult aan: "Ik was zelfs passief, ontvanger van de info, en werd alsnog vervolgd. Als je die lijn doortrekt, zou de hele fractie van GroenLinks voor de rechter moeten verschijnen."
Daarin heeft hij natuurlijk honderd procent gelijk. Hij en Van Reij moesten het ontgelden omdat ze gevoelige informatie met elkaar deelden. Hun casus is niet heel anders dan die van Voortman; in beide gevallen werd er immers gebruik gemaakt van de kennis om bepaalde doelen te verwezenlijken, in het geval van het Kamerlid om de benoeming van de nationale ombudsman te beïnvloeden.
Van Reij: "Ik heb ook geklankbord in de partij. Is er verschil of je dat doet in de VVD of bij GroenLinks? Ik ga ervan uit dat de Rijksrecherche ook bij Voortman binnenvalt."
Het zou werkelijk een schande zijn als Voortman op een andere behandeling mag rekenen dan Van Reij. Het enige verschil tussen deze twee politici is dat Voortman lid is van GroenLinks. Voor de rest is het een vrijwel gelijk geval... en dus moet er ook op dezelfde manier mee worden omgegaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten