Oh jee! Boot met migranten in nood! Vroegen wel om hulp maar 'niet vanuit Libië a.u.b.'

Oh jee! Boot met migranten in nood! Vroegen wel om hulp maar 'niet vanuit Libië a.u.b.'

Een tragisch verhaal! Op de Middellandse Zee is een boot met zo'n honderd migranten in de penarie gekomen. De boot zou water maken en bevindt zich zo'n 100 kilometer van de Libische kust. Ze willen echter geen hulp van Libische autoriteiten! Via de NOS.

Hulporganisatie Alarm Phone heeft contact gehad met de opvarenden. Mogelijk zijn er mensen omgekomen, onder wie een kind, en hebben ze snel hulp nodig want de boot maakt water! Italië en Malta gaven al aan geen hulp te willen verlenen en verwees ze door naar Libië. Die namen echter de telefoon niet op, volgens Alarm Phone.

Vanochtend waren er kennelijk al problemen op de boot, omtrent de navigatie. Hierbij vermeldden ze dat ze hulp nodig hadden maar dat deze niet vanuit Libië mocht komen. Om een of andere reden werd de situatie aan boord, een uur na het eerste contact, een stuk slechter, en was ook hulp uit Libië welkom.

Hoewel de Maltese autoriteiten een aantal nummers en e-mailadressen van de Libische kustwacht doorspeelde aan Alarm Phone, namen zij geen enkele telefoon op en kwamen e-mails niet aan. Héél apart.

Alarm Phone zit nu met de handen in het haar want een van de opvarenden zegt dat hij aan het bevriezen is. Sea-Watch viste gisteren nog 47 mensen uit het water en meent dat er de afgelopen dagen behoorlijk wat mensen zijn verdronken tijdens hun overtocht naar Europa.

De druk op EU-landen om met een oplossing te komen wordt dus weer verder opgevoerd. Puur om het feit dat Libische autoriteiten (door niet eens meer de telefoon op te nemen) de EU-landen er praktisch voor laat vliegen en men hier vatbaar is voor morele dilemma's waardoor men wéér (stilletjes) een uitzondering zal willen gaan maken. Allemaal omdat de bemanning van een schip met migranten gokt met mensenlevens door in eerste instantie eisen te stellen aan hun hulp. Spanje of Duitsland zal ze wel weer opnemen, als het al niet te laat is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties