Oh jee! Boot met migranten in nood! Vroegen wel om hulp maar 'niet vanuit Libië a.u.b.'

Geen categoriejan 20 2019, 21:00
Een tragisch verhaal! Op de Middellandse Zee is een boot met zo'n honderd migranten in de penarie gekomen. De boot zou water maken en bevindt zich zo'n 100 kilometer van de Libische kust. Ze willen echter geen hulp van Libische autoriteiten! Via de NOS.
Hulporganisatie Alarm Phone heeft contact gehad met de opvarenden. Mogelijk zijn er mensen omgekomen, onder wie een kind, en hebben ze snel hulp nodig want de boot maakt water! Italië en Malta gaven al aan geen hulp te willen verlenen en verwees ze door naar Libië. Die namen echter de telefoon niet op, volgens Alarm Phone.
Vanochtend waren er kennelijk al problemen op de boot, omtrent de navigatie. Hierbij vermeldden ze dat ze hulp nodig hadden maar dat deze niet vanuit Libië mocht komen. Om een of andere reden werd de situatie aan boord, een uur na het eerste contact, een stuk slechter, en was ook hulp uit Libië welkom.
Hoewel de Maltese autoriteiten een aantal nummers en e-mailadressen van de Libische kustwacht doorspeelde aan Alarm Phone, namen zij geen enkele telefoon op en kwamen e-mails niet aan. Héél apart.
Alarm Phone zit nu met de handen in het haar want een van de opvarenden zegt dat hij aan het bevriezen is. Sea-Watch viste gisteren nog 47 mensen uit het water en meent dat er de afgelopen dagen behoorlijk wat mensen zijn verdronken tijdens hun overtocht naar Europa.
De druk op EU-landen om met een oplossing te komen wordt dus weer verder opgevoerd. Puur om het feit dat Libische autoriteiten (door niet eens meer de telefoon op te nemen) de EU-landen er praktisch voor laat vliegen en men hier vatbaar is voor morele dilemma's waardoor men wéér (stilletjes) een uitzondering zal willen gaan maken. Allemaal omdat de bemanning van een schip met migranten gokt met mensenlevens door in eerste instantie eisen te stellen aan hun hulp. Spanje of Duitsland zal ze wel weer opnemen, als het al niet te laat is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten