OM en gemeenten willen pedo's samen aanpakken

Geen categoriefeb 18 2014, 15:14
De Openbaar Minister wil vrijgelaten pedofielen beter in de gaten houden.
Het heeft even geduurd, maar er is eindelijk iets van beweging gaande in Den Haag. De Telegraaf bericht vandaag namelijk dat het Openbaar Minister een deal wil sluiten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de huisvesting en het volgsysteem van (vervroegd) vrijgelaten pedoseksuelen.
De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten voert de onderhandelingen namens het VNG. Hij hoopt het vooral voor elkaar te krijgen dat het OM bij de strafzaak meer eisen stelt aan vervroegde vrijlating. "Het OM en de rechter kunnen voorwaarden stellen zoals een gebiedsverbod en het controlesysteem," aldus Den Oudsten. "Ik ben ook zeer voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor een verlengd toezicht in zware tbs-gevallen. Maar een geval als Benno L., met veel publiciteit, is een dilemma."
Hij laat daarbij aan tekenen dat het weliswaar in weinig gevallen 'misgaat' - waarmee hij bedoelt dat de buurt zich verzet tegen de komst van een pedofiel - maar dat hij die gevallen buitengewoon serieus neemt. "Jaarlijks gaat het om 1100 gevallen. Vijf daarvan leiden tot dit soort problemen." En daar moet dus iets aan worden gedaan, aldus Den Oudsten.
Het is natuurlijk fantastisch dat Den Oudsten - en met hem de VNG - en het OM hier iets aan willen doen, maar blijkbaar begrijpen ze nog steeds niet hoe serieus dit probleem is. Er is namelijk slechts onrust in vijf gevallen omdat omdat de burger niet op de hoogte is van de overig 1095 zaken. Het is niet zo dat de ene pedo wél welkom is in een kinderrijke buurt en de andere niet, maar dat de burger die combinatie altijd problematisch vindt.
Je zou denken dat de heren onderhandelaars dat zouden kunnen begrijpen. Zo moeilijk kan het principe - geen pedo in een buurt met kinderen - immers niet zijn.
Hoe dan ook, het is een stap vooruit ten opzichte van de huidige situatie, maar als de VNG haar zin krijgt zijn we er nog niet. Pedo's moeten namelijk helemaal niet meer in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Als je een kind misbruikt zul je je hele straf moeten uitzitten. Punt.
En dat brengt me bij het volgende: gemeenten hebben hier weinig over te zeggen, maar ze kunnen er natuurlijk wel bij het kabinet op aandringen dat de wet veranderd moet worden zodat er veel strengere straffen komen te staan op seksueel misbruik van kinderen. Oh, en dat er minimumstraffen worden ingevoerd, niet alleen maximumstraffen zoals we nu hebben.
Als de gemeenten, het OM en het kabinet dáármee aan de slag gaan laten ze eindelijk zien dat ze dit probleem werkelijk volledig onderkennen en er eindelijk iets aan willen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten