OM laat zichzelf opsluiten... voor het goede doel

Geen categoriedec 24 2014, 9:00
Alleen in Nederland.
Zoals ieder jaar doen alle media ook dit keer weer schaamteloos mee aan de promotie van Serious Request, waarin drie dj's voor een week worden opgesloten in een Glazen Huis ter meerder eer en glorie van zichzelf. Ook als u niets met dit glibberige kijk-eens-hoe-goed-wij-wel-niet-zijnfestijn te maken wil hebben, is er geen ontkomen aan. (Ere wie ere toekomt: het Reformatorisch Dagblad is de enige krant van Nederland die zich hier niet voor laat lenen.)
In de schaduw van deze actie worden altijd weer kleinere acties georganiseerd, maar de zelfbevlekking blijft nooit ver weg.
Zo kwam het Openbaar Ministerie Noord-Holland met het lumineuze idee om zijn eigen medewerkers voor het goede doel op te laten sluiten in een cellenbus van de oproerpolitie. Jalta-columnist Jonathan van het Reve constateert:

Openbare zelfkastijding voor een goed doel is natuurlijk altijd al potsierlijk, maar wanneer mensen die als taak hebben om andere mensen achter tralies te krijgen zich laten opsluiten in hun eigen cellen, voegt dat weer een heel nieuwe laag ongemakkelijkheid toe.

Het was inderdaad een potsierlijk gezicht. Omdat het, zoals Van Het Reve ook schrijft, natuurlijk alleen maar om aandacht ging, werd er getwitterd en maakten de OM-medewerkers filmpjes met hun telefoon, die vervolgens op YouTube werden geplaatst. Dat leverde dit soort materiaal op:
https://www.youtube.com/watch?v=CVR4AYzuX9o
Confronterend, want typisch Nederlands. Zo zijn onze autoriteiten. Soft, zichzelf niet zo serieus nemend, zichzelf te kijk zettend. Kan u zich een Amerikaanse openbaar aanklager voorstellen die zich laat opsluiten in de county jail en vanuit de cel gaat jammeren over hoe erg het daar is? Amerikanen, die harde aanklagers verlangen omdat zij de publieke veiligheid moeten beschermen, zouden hem nooit een volgende termijn geven.
De vrouw uit bovenstaand filmpje, persofficier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers, concludeert in haar derde filmpje, vlak voordat ze de cel verlaat: "Ik heb echt onwijs veel respect voor de drie mannen die de hele week in het Glazen Huis zitten."
Want daar draait dit natuurlijk uiteindelijk allemaal om: niet om het goede doel, maar om drie ego's in een vissenkom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten