OM vervolgt Syriëganger Aïcha niet

Geen categoriemei 19 2015, 12:00
Er zou onvoldoende bewijs zijn tegen de 19-jarige jonge vrouw.
De 19-jarige Aïcha, die eerder afreisde naar Syrië om zich daar bij haar geradicaliseerde man te voegen maar na korte tijd terug werd gehaald door haar moeder, wordt niet vervolgens wegen lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dat bericht Nu.nl:
Het meisje verliet in februari 2014 Maastricht en reisde naar Syrië om zich bij haar man te voegen. De gemeente weigerde haar om die plannen een nieuw paspoort waarna ze alsnog naar Syrië ging door met de trein en haar identiteitskaart via Turkije te reizen.
Nog voor het einde van het jaar werd het meisje teruggehaald door haar moeder die op eigen houtje naar Syrië was gegaan om juist dat doel te bereiken.
Bij terugkomst wilde het Openbaar Ministerie haar vervolgen wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens het OM is dat niet mogelijk. Er zou niet voldoende bewijs zijn om tot een veroordeling te komen. Dit betekent niet dat ze zich niet bij ISIS voegde toen ze eenmaal in Syrië was (of bij een andere terroristische organisatie), maar slechts dat het OM dit niet spijkerhard kan aantonen.
De advocaat van Aïcha laat weten blij en opgelucht te zijn. Zij houdt vol dat Aïcha naar Syrië is gegaan om vluchtelingen te helpen, niet om zich bij wat voor radicale groepering dan ook te voegen:
"Terecht heeft het OM geconcludeerd wat ik reeds vanaf het begin heb aangegeven, namelijk dat er geen bewijs is dat mijn cliënte zich aan enig strafbaar feit schuldig heeft gemaakt. Zij is naar Syrië gegaan om hulp te verlenen aan bewoners en vluchtelingen."
Volgens de advocaat, Françoise Landerloo, zal deze zaak er vrijwel zeker in resulteren dat het OM minder vaak stappen neemt tegen (voormalige) Syriëgangers. Ook laat ze weten dat haar cliënt vrijwel zeker een schadevergoeding zal eisen van de Nederlandse staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten