OM wil geen straf voor doder Rishi

Geen categoriedec 10 2013, 8:59
De agent had, aldus het OM, alle reden om op Rishi te schieten.
Het is ongelooflijk, maar er lijkt zowaar iets van gerechtigheid te komen in de zaak tegen de agent die Rishi Chandrikasing doodschoot. De aanklager van het Openbaar Ministerie liet gisteren namelijk weten dat hij vindt dat de agent niet moet worden veroordeeld.
Volgens het OM was het gerechtvaardigd dat de agent het vuur opende op Rishi. Rishi had namelijk tegen een ander persoon gezegd dat hij een pistool bij zich had. Toen hij benaderd werd door drie agenten, met getrokken wapen, gaf hij zich niet over, maar rende hij weg. Tijdens het rennen leek het erop, blijkt uit beelden van beveiligscamera's, dat hij onder zijn jas naar een schijnbaar zwart voorwerp greep. Aangezien de politie gewaarschuwd was dat hij juist daar een pistool had twijfelde één van hen geen moment en schoot hij Rishi in zijn nek, die enkele uren later overleed.
Laurien van Haeringen, werkzaam voor het OM, legt uit dat de agent binnen de kaders van de wet gehandeld heeft. "Hij handelde te aanhouding van deze verdachte, en hoewel dat natuurlijk een tragisch, noodlottig einde heeft gehad, valt deze agent geen strafrechtelijk verwijt te maken."
Op 8 mei van dit jaar beweerde ik al min of meer hetzelfde:

Had de politieman het beter kunnen afhandelen door bijvoorbeeld op Rishis benen te richten? Ja, waarschijnlijk wel. Maar is dat reden genoeg om hem te vervolgen? Neen. Rishi had niet weg moeten rennen. En de Engelsman ook niet moeten bedreigen. 

Kortom, dit lijkt me nou eens typisch een staaltje 'eigen schuld'.

Het is fantastisch maar in deze tijd helaas ook verrassend dat het OM nu, zeven maanden later, tot dezelfde conclusie is gekomen. De nabestaanden van Rishi zullen het vervelend vinden om te horen, maar die jongen had dit drama aan zichzelf te danken. Als hij zich normaal had gedragen, niemand had bedreigd, en zich had overgegeven toen de politie hem probeerde aan te houden, had hij nu nog geleefd. Dat kun je de agent, die zichzelf dacht te verdedigen, niet kwalijk nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten