Onbeveiligde USB-sticks Rotterdamse officier van justitie liggen op straat

Geen categorieaug 14 2015, 18:00
Bij een inbraak zijn onbeveiligde usb-sticks gestolen van een Rotterdamse officier van justitie. Op de sticks staan delen van dossiers.
De inbraak vond, aldus De Telegraaf, plaats in de nacht van woensdag op donderdag.
Ook de werktelefoon van de officier van justitie is gestolen. Deze is echter alleen te gebruiken door medewerkers van het OM. De usb-sticks waren daarentegen niet extra beveiligd. De officier had die meegenomen om thuis zaken te kunnen voorbereiden.
Dit is natuurlijk bijzonder problematisch. De dossiers kunnen nu gewoon worden ingekeken door de dieven. Het zou zomaar kunnen dat ze informatie vinden over zichzelf of vrienden en die informatie vervolgens gebruiken. In dit specifieke geval stond er informatie op over een moordzaak en een drugszaak; dat zijn dus geen kleine zaken waarbij er weinig op het spel staat.
Een officier van justitie mag niet zomaar dit soort belangrijke informatie mee naar huis nemen. Er bestaan richtlijnen voor de manier waarop je ermee om hoort te gaan. Eén van de gouden regels is dat de informatie beveiligd moet zijn. In dit geval hadden de usb-sticks dus versleuteld moeten worden waardoor een vreemde er niets mee kan als hij in zijn computer stopt.
Indien een officier van justitie een heel dossier mee naar huis neemt - en dat soort dingen gebeuren omdat ze regelmatig lange avonden en zelfs nachten doorwerken - moet hij de informatie in een kluis doen. Zelfs het vervoer van die dossiers vindt plaats in een kluis. Zo zorgvuldig wordt ermee omgegaan.
Woordvoerder Jeichien de Graaff van het parket in Rotterdam laat dan ook weten dat dit "niet zo had mogen gebeuren." Hij voegt eraan toe dat het allemaal "erg vervelend" is.
Het is vooralsnog niet bekend of de officier gestraft wordt en, zo ja, op welke manier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten