Onderzoeksraad geeft genadeloos oordeel over kwaliteit van commandotraining

Onderzoeksraad geeft genadeloos oordeel over kwaliteit van commandotraining

In 2016 kwam een sergeant van Defensie om het leven op een schietbaan in Ossendrecht. Oefeningen van Defensie worden op deze schietbaan gegeven, waardoor commando's in wording kunnen oefenen voor levensgevaarlijke en belangrijke missies. Na dit tragische ongeval werd er een onderzoek gestart om de problematiek in kaart te brengen en te kijken of het überhaupt wel veilig is. Het rapport is genadeloos en beschamend voor wat de top van onze Defensie zou moeten voorstellen.

De schietbaan is onderdeel van een academie van de politie, want Defensie heeft zelf geen plek daarvoor. Dat is al beschamend genoeg dat je de top van de top op Defensiegebied niet genoeg faciliteiten kan bieden om goed te kunnen trainen. Politie en commando's zijn twee fundamenteel verschillende dingen, dus daar moet je ook ander materiaal en locatie voor hebben.

De wandjes van de oefenruimte zijn te dun, waardoor de sergeant, als instructeur, de volle lading kreeg toen die zelf achter zo wand stond. Het toezicht was ook niet voldoende en de sergeant zelf mocht eigenlijk helemaal geen instructeur zijn. Hij was zelf in training om instructeur te worden, dus hij had helemaal niet de bevoegdheid om die trainingen te geven. Dit is absoluut ongehoord voor een van de kerntaken van onze overheid: het land kunnen verdedigen. Met dit soort trainingen vormen de Nederlandse commando's een lachertje naar buiten toe en is het amateurisme binnen de leiding ongekend.

Toch valt het niet alleen te wijten aan de leiding binnen de organisatie van Defensie, want we weten al langer dat ze niet goed geld hebben bij Defensie om degelijk materiaal aan te schaffen en, zoals nu blijkt, goede trainingen te kunnen geven. Hier moet echt iets aan gedaan worden en snel ook.

Lees meer over:
Defensie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties