Als peuter verloor hij zijn handen aan een ziekte. Nu krijgt hij twee compleet nieuwe handen

Als peuter verloor hij zijn handen aan een ziekte. Nu krijgt hij twee compleet nieuwe handen

Hij is het eerste kind dat een handtransplantatie heeft gekregen.

Zion Harvey is een vrolijke achtjarige jongen. Zijn hobby's zijn tafelvoetbal, zingen en spelen met stripboekhelden. Een redelijk normale achtjarige, zou je zeggen, maar met Zion is iets bijzonders aan de hand. Toen hij twee was kreeg hij een gangreen-infectie, een ziekte waardoor hij zijn handen en voeten verloor. Zelfs zijn nieren raakte hij kwijt.

Screen Shot 2015-08-27 at 10.16.50

Zoiets zou voor veel tweejarigen een doodvonnis betekenen, maar Zions wil om te leven won de strijd. Hoewel hij nog maar een peuter was, lukte het artsen om een nier van zijn moeder naar zijn lichaam te transplanteren. Daardoor kan Zion normaal leven met functionerende organen. Fantastisch! Maar het wordt nog veel mooier.

Zion had nog altijd geen handen en voeten als gevolg van zijn ziekte. Een team artsen in het Amerikaanse Philadelphia besloot daar iets aan te doen. Zion werd het eerste kind ter wereld dat in aanmerking kwam voor een handtransplantatie, waarbij handen van een hersendood persoon worden overgezet naar het lichaam van iemand zonder handen.

Screen Shot 2015-08-27 at 10.21.11

Normaal gesproken komen kinderen niet in aanmerking voor zo'n operatie. Om de transplantatie te laten slagen moet de patiënt namelijk zware medicijnen slikken om te voorkomen dat de donor-hand wordt afgestoten door het lichaam. Maar dat was voor Zion geen probleem – zijn lichaam was al gewend aan het slikken van zulke medicijnen, aangezien hij als peuter al een nier van zijn moeder had gekregen!

Screen Shot 2015-08-27 at 10.17.58

Wat het nóg bijzonderder maakt, is dat Zion niet één maar zelfs twee nieuwe handen kreeg. Hij had veel geluk dat er snel een donor beschikbaar was die qua formaat en kleur geschikte handen had. De operatie duurde maar liefst 11 uur, maar verliep zonder al te veel problemen. Het leek erop dat het eerste kind met twee donorhanden een feit was.

[caption id="attachment_118163" align="aligncenter" width="595"]Screen Shot 2015-08-27 at 10.34.20 Zion laat zijn dokter zien dat hij al dingen kan oppakken met zijn nieuwe handen[/caption]

In de weken na de operatie bleef Zion in het ziekenhuis om te leren omgaan met zijn nieuwe handen. Zo moest hij bijvoorbeeld oefenen met dingen oppakken, en het strekken van zijn vingers. Dat gaat steeds beter, en de vrolijke achtjarige gaat met sprongen vooruit.

Screen Shot 2015-08-27 at 10.18.13

Misschien zul je je afvragen: En Zions voeten dan? Ook daarvoor is een oplossing gevonden. Hij heeft kunstbenen gekregen waarmee hij alles kan doen. Lopen, maar ook voetballen en zelfs fietsen. Hij is dus niet afhankelijk van een rolstoel.

Screen Shot 2015-08-27 at 10.18.30

Door zijn bijzondere verhaal en enorm positieve uitstraling is Zion zelfs een kleine beroemdheid geworden. Hij kreeg onder meer bezoek van de populaire zangeres Nicki Minaj, met wie hij uiteraard op de foto ging.

Screen Shot 2015-08-27 at 10.20.23

Zion zal de komende jaren maandelijks langsgaan bij de dokters, en daarna zal hij jaarlijks op gesprek komen, voor de rest van zijn leven. Op die manier wordt gezorgd dat zijn handen goed blijven functioneren.

Fantastisch dat de medische wetenschap dit soort dingen kan bereiken. Laten we hopen dat dit achtjarige medische wonder nog langs zal kunnen genieten van zijn nieuwe handen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties