Ook Elma Drayer stapt op; crisis bij dagblad Trouw

Geen categoriedec 24 2014, 11:00
De affaire rond Perdiep Ramesar zet verhoudingen binnen de krant op scherp.
Columnist Elma Drayer stapt op bij dagblad Trouw vanwege de affaire-Ramesar en de weigering van de hoofdredactie haar eigen functioneren ter discussie te stellen. Tegen de Volkskrant zegt ze:

'Ik was een van de redacteuren die al jaren geleden zeiden: die man klopt niet. Hij komt zelden met een bron met naam en toenaam. Dat zie je als je een ervaren journalist bent. Dat is intuïtie. Ik heb ook nooit een column geschreven over stukken van Perdiep, omdat ik hem niet vertrouwde.'

Eerder stapte ook deelredactiechef Anniek van den Brand op uit onvrede over het beleid van de hoofdredactie van de krant. Drayers vertrek is te betreuren omdat zij, met Sylvain Ephimenco, een van de weinigen was die in de kolommen van het progressief-christelijke Trouw zo nu en dan een prikkelend tegengeluid liet horen.
Journalist Perdiep Ramesar werd onlangs ontslagen toen bleek dat hij veel van zijn verhalen uit zijn doom had gezogen.
Maar Ramesar is niet de enige schuldige. Verschillende keren werd er intern getwijfeld aan de artikelen van Ramesar, maar de hoofdredactie bleef hem de hand boven het hoofd houden. Saillant detail: adjunct-hoofdredacteur Martijn Roesingh publiceerde samen met Ramesar het non-fictieboek Slaven in de polder, waarin ook een of meer nepverhalen staan.
Niet verwonderlijk dus dat Elma Drayer wil dat ook de hoofdredactie conclusies trekt en opstapt. 'Ik heb met collega's over Perdiep gepraat, maar ik kreeg de handen er niet voor op elkaar. Anderen gingen naar de hoofdredactie, dan gebeurde er ook niks.'

'Als de hoofdredactie zich had afgevraagd: kunnen we wel blijven zitten, dan was ik gebleven. Maar niks daarvan, nul.'

Onbegrijpelijk, want we hebben het hier over fraude. Als Trouw zichzelf geloofwaardig wil kunnen blijven promoten als "misschien wel de beste krant van Nederland", dan moet de hoofdredactie de eer aan zichzelf houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten