Ook gevangenen gaan maar gewoon werken voor de kost

Geen categorieaug 08 2012, 15:15
Het is niet allemaal kommer en kwel in Hongarije. Het idee om gevangenen overdag gewoon aan het werk te zetten is best de moeite van het overnemen waard.
Bij de video-afdeling van persbureau AFP kwam ik een alleraardigst stukje bewegend beeld tegen. Het vertelt over gevangenen die hun eigen onderkomen in een Hongaarse gevangenis moeten betalen:
Een idee dat zo eenvoudig en rechtvaardig is in zijn opzet, dat ik me afvraag waarom dit nog niet allang is ingevoerd. Dit is het ei van Columbus, maar dan achter tralies.
Allereerst neemt dit plan de wrange bijsmaak van gevangenisstraf weg. Een gedetineerde wordt weliswaar zijn vrijheid afgepakt, maar krijgt daar een gratis onderkomen voor terug. Zei ik daar gratis? Puh! Ik bedoelde natuurlijk 'betaald door de belastingbetaler.' Die moet iedere gevangene per dag zo'n €200 toestoppen zodat die kan blijven bestaan. Nu zijn er genoeg bovenmodalen die voor €200 op een etmaal hun bed niet uitkomen, maar ik gok dat de gemiddelde Nederlander alleen maar kan dromen van een dergelijke dagopbrengst. Door gevangenen te laten werken kan de bijdrage van de brave niet-criminele burger flink omlaag, wat de rechtvaardigheid dan weer in de hand werkt. Het is immers niet de schuld van de onschuldige Nederlander dat het gajes op het verkeerde pad terecht is gekomen.
Daarnaast is het belangrijk dat je gevangenen een bepaalde dagbesteding geeft. Het is een publiek geheim dat gevangenissen meer zijn dan strafkolonies op schaal: het is een plek waar criminelen elkaar ontmoeten. De gevangenis fungeert zo als een permanente beurs. Evenals op een gewone beurs vinden hier gelijkgestemde mensen elkaar en wisselen ervaringen uit, rekruteren mekander en zetten plannen op om samen ondernemingen te starten. Wanneer dit gaat over tweehands motoren is daar natuurlijk niks mis mee. Wanneer hier criminelen staan te onderhandelen is dat natuurlijk linke soep. Wie hiervan een treffend voorbeeld wil zien moet de Franse film Un prophète kijken.
En fin, zet al die drugsbaronnen en 'small time punks' gewoon aan het werk en ze zullen stukken minder tijd hebben om de gevangenis te gebruiken als netwerkplatform van de onderwereld. Stukken beter!
Wat kan er op tegen zijn? Ah, het tranentrekkende verhaal van de mensenrechtenorganisaties, zoals die ook in het bovenstaande filmpje al steen en been klagend aan bod komen. De gevangenis zou niet bedoeld zijn als werkorganisatie, maar als reïntegratieproject. Ah, maar natuurlijk. Ik vraag me af wat ze bij die morele clubs denken wat beter is om terug te kunnen keren in de maatschappij; een gezond arbeidsethos én werkervaring in een legitieme sector.. of jarenlang een beetje niksen en netwerken met de rich and the famous van de onderwereld?
Kortom: geen gezeur, gewoon overnemen dit succesvolle project uit Hongarije. Hebben we tenminste nog een beetje profijt van onze criminelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten