Ook Poolse eieren besmet met fipronil, wat kunnen we eigenlijk nog eten?

Ook Poolse eieren besmet met fipronil, wat kunnen we eigenlijk nog eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA, heeft meldingen ontvangen van geïmporteerde eieren uit Polen die ook besmet blijken te zijn met fipronil, het luisdodende middel dat verboden is omdat het gevaar voor de volksgezondheid zou opleveren. Dat schrijft het AD vandaag.

Nu breidt de olievlek zich dus verder uit. Eerder waren eieren uit België al verdacht, nu is bij een steekproef gebleken dat ook Poolse eieren gevonden zijn die besmet zijn met fipronil.

De Poolse eieren liggen niet per dozijn in een doosje in het supermarktschap. Daarvoor zijn de omstandigheden van de kippen in Polen te slecht. Bak je dus zelf je brood en ga je niet uit eten, dan is er niets aan de hand. Maar doe je dat wel, dan heb je waarschijnlijk al wat grammetjes fipronil te pakken.
Eieren die in restaurantkeukens en hotels, bakkersproducten en in nog veel meer etenswaren verwerkt worden, mogen wel gewoon uit Polen komen. Dat ziet de consument toch niet, moet je maar rekenen. De NVWA wil graag een beeld hebben van de omvang. Daartoe moeten eiproductfabrikanten zelf melden of ze de bewuste Poolse eieren verwerkt hebben:

,,Wij hebben de Anevei, de Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, gevraagd haar leden op te roepen om bij ons te melden of zij gebruik maken van deze eieren zodat wij een beeld krijgen van de omvang,’’ zegt Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ik kan zelf wel een redelijke inschatting maken van de omvang: enorm. Eieren uit Polen zijn namelijk veel goedkoper dan Nederlandse. Dan heb je niet zoveel fantasie nodig om te bedenken op welke schaal deze fipronilbommetjes werden gebruikt in de voedingsindustrie.

Lees meer over:
NVWA Polen Voeding eieren

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties