Oorlogsmisdadiger leeft al 62 jaar in de VS

Geen categoriejun 15 2013, 11:00
Op de vlucht.<--break->
Wat ik nooit begrijp aan dit soort mensen: ze zijn toch zo trots op hun daden? Ze vinden het toch ongelooflijk fantastisch wat ze hebben gepresteerd? Waarom verstoppen ze zich dan in het buitenland en liegen ze over hun verleden?

Michael Karkoc woont al 64 jaar in de Verenigde Staten. De 94-jarige Oekraïner blijkt echter een verleden te hebben als commandant in een SS-divisie. Karkoc beweerde tegen de Amerikanen kleermaker te zijn geweest, maar publiceerde in 1995 zelfs een verhandeling in het Oekraïens over zijn oorlogsverleden.

Hier een aantal zaken die Karkoc op zijn geweten heeft:

Op de lijst van het Ukrainische Selbstschutz-Legion staat ook pelotonsleider Teodozy Dak die in 1972 in Polen voor oorlogsmisdaden werd veroordeeld. In dat proces vertelde een van de militairen van het legioen over de vergeldingsaanval die ze in Polen uitvoerden na de moord van verzetsleden op een SS-majoor. Het dorpje Chlaniow werd uitgemoord en platgebrand door het legioen. Een zelfde slachting zou zijn uitgevoerd in 1943 in het dorpje Pidhaitsi in de Oekraïne.

De eenheid waar hij toebehoorde staat in de VS op de zwarte lijst. Om voor mij onbekende redenen heeft men Karkoc echter overal mee weg laten komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten