Opkomst verkiezingen: tot nu toe 26% landelijk, in Amsterdam slechts 10%!

Geen categoriemrt 20 2019, 18:00
De opkomst voor de de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen is vooralsnog niet al te hoog. Op dit moment van schrijven heeft ongeveer 26% van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, zo suggereert een peiling door Ipsos. Het is de verwachting dat kiezers vanavond nog hun stem gaan uitbrengen.
Update: zoals voorspeld zijn veel Amsterdammers na het avondeten alsnog gaan stemmen. Opkomst is nu rond de 24% in de hoofdstad!
In Nijmegen ligt de teller nu hoger (35%) dan bij de vorige verkiezingen in 2015 (24%) en ook in Groningen wordt er flink gestemd en heeft meer dan 38% een stem uitgebracht. In Amsterdam is de opkomst vooralsnog dramatisch. Zo rond de ~10% meldt het Parool.
In 2015 was de opkomst in de hoofdstad ongeveer gelijk op dit tijdstip en dus kiezers gaan waarschijnlijk later deze avond nog stemmen. Waarom kiezers in Amsterdam zo laat stemmen weten we niet. Wellicht dat links Amsterdam een dagje uitslaapt.
https://twitter.com/marsonline69/status/1108403474889408512
In de gemeente Rotterdam volgen de kiezers het landelijke gemiddelde en heeft 26% gestemd. In Utrecht is de opkomst flink hoger dan het landelijke gemiddelde en heeft meer dan 35% van de kiezers een stem uitgebracht. In Zeeland zijn minder stemmen uitgebracht dan de bedoeling was. Zo heeft een postcode de stembiljetten van kiezers vergeten af te leveren en wachten de kiezers op een oplossing.
De opkomst is een belangrijke variabele in de uitslag van de verkiezingen. Zeker bij de niet-landelijke verkiezingen gooien lage opkomstcijfers roet in het eten van de nieuwe partijen zoals Forum voor Democratie en DENK. Die zijn namelijk gebaat bij een hoge opkomst met meer 'zwevende kiezers'. Deze partijen hebben namelijk nog niet zoveel 'vaste kiezers'.
Als de opkomst vanavond niet significant verbetert betekent dit mogelijk dat de VVD meer zetels gaat pakken dan verwacht. Maar zo ver is het nog niet. Na 17.00 uur vindt het echte stemgeweld pas plaats. Het is dan ook de verwachting dat de opkomst verder zal stijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten