Oranje plaatst zich voor achtste finales, Spanje eruit

Geen categoriejun 18 2014, 23:54
Yes!
Volgens de wereldpers was Oranje niet bepaald een favoriet voor het toernooi begon, maar na de eerste wedstrijd tegen Spanje werden 'we' ineens dé kandidaat voor het kampioenschap. Tot Duitsland tegen Portugal speelde, natuurlijk, toen waren onze oosterburen ineens het sterkste team van het toernooi.
Ik verwacht niet dat dit na vanavond is veranderd. De eerste helft was namelijk gewoon zwak van Oranje. Robben scoorde de 0-1 weliswaar, maar onmiddellijk daarna kwamen de socceroos op 1-1 en zelfs op 2-1. Even had het er alle schijn van dat het helemaal mis zou gaan. Na die 2-1 - vroeg in de tweede helft - zette Oranje het gas erop, waarna er kans na kans werd gecreëerd. Het werd al snel 2-2 (mooie goal van Van Persie) en zelfs 2-3 (dank debutant Memphis Depay!). Daarna had Nederland nog een paar keer de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, maar dat lukte niet.
Door de overwinning had Nederland zich eigenlijk al geplaatst voor de achtste finales, maar dat kon officieel worden als Chili Spanje versloeg. En ja, dat was zo: de wereldkampioen van vier jaar geleden ging keihard onderuit tegen de Zuid-Amerikaanse tegenstander. De eindstand was de ruststand: 2-0.
Net als tegen Nederland had Spanje grote moeite om goede kansen te creëren. De bal werd veel rondgespeeld, maar daarna gebeurde er niets mee. Daaruit konden we twee zaken concluderen:
1. De Spanjaarden zaten er na een loodzwaar seizoen helemaal doorheen, en
2. Real Madrid en Barcelona zijn eerst en vooral afhankelijk van Ronaldo en Messi, allebei geen Spanjaarden. Als ze het op eigen kracht moeten doen ontbreekt er ineens een speler die het team echt op sleeptouw kan nemen en de wedstrijd helemaal in zijn eentje kan openbreken.
In de slotwedstrijd van de groepsfase gaan Chili en Nederland bepalen wie er als nummer één doorgaat naar de volgende fase. Bij een gelijkspel is dat Oranje. Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat 'we' al geplaatst zijn moet Oranje wel degelijk ook in die derde wedstrijd voor de overwinning gaan: bij verlies komen we Brazilië namelijk vrijwel zeker tegen.