Orkaan Patricia was de sterkste ooit gemeten. Het aantal doden? Nul

Geen categorieokt 26 2015, 18:00
Dankzij goed optreden van de regering en enorm veel geluk, zijn er geen doden gevallen door de orkaan.
Afgelopen weekend kwam Orkaan Patricia aan land in Mexico. Het Latijns-Amerikaanse land had zich opgemaakt voor een natuurramp van catastrofale proporties: Patricia was namelijk de sterkste orkaan ooit gemeten.
Een paar dagen later is het duidelijk wat het effect is geweest van de orkaan, die met maar liefst 265 kilometer per uur kwam aanrazen. Ongelooflijk maar waar: Het dodenaantal is nul, en er is slechts wat schade aan huizen, enkele beperkte stroomstoringen en een paar geblokkeerde wegen door modderstromen. De enorme ramp waar iedereen voor vreesde, is dus uitgebleven.
De ongelooflijk beperkte schade is mede te danken aan de succesvolle voorbereiding van Mexicaanse hulpdiensten. Die hadden heel wat goed te maken: In 2013 kwamen meer dan 120 mensen om bij de tropische storm Manuel, vooral in arme buurten van Acapulco waar de hele boel overstroomde. Dat kwam regering destijds op grote kritiek te staan: Ze zouden het gevaar totaal niet serieus hebben genomen. De centrum-rechtse president Peña Nieto was dit jaar vastbesloten om niet twee keer dezelfde fout te maken:

Elke keer dat we dit meemaken, helpt ons steeds weer om onze systemen voor het beschermen van burgers te verbeteren.

Voordat de orkaan arriveerde, waren er in de hele regio waarschuwingen te horen op televisie en radio. Ook reden er auto's met luidsprekers door buurten om mensen te waarschuwen. Tienduizenden mensen werden geëvacueerd en meer dan 12oo opvanghuizen werden opgezet – maar de angst bleek gelukkig onterecht.
Orkaan Patricia kwam namelijk aan land in een relatief dunbevolkt gebied aan de kust van Mexico met de Grote Oceaan. Daar bleef de orkaan nog even doorrazen, totdat ze tegen het Mexicaanse kustgebergte tot stilstand kwam.
Een flinke meevaller dus voor alle Mexicanen. En goed nieuws voor de regering van Peña Nieto. Vriend en vijand zijn het erover eens dat hij ditmaal goed heeft gehandeld in de aanloop naar de orkaan. Het afgelopen jaar kreeg zijn regering veel kritiek te verduren, onder meer nadat de beruchte drugscrimineel Joaquin "El Chapo" Guzman uit de gevangenis wist te ontsnappen. Een meevaller als deze kunnen ze dus wel gebruiken.
Overigens heeft de orkaan natuurlijk alsnog behoorlijke schade veroorzaakt. Volgens de overheid zijn er zo'n 3500 huizen beschadigd of zelfs verwoest en 235.000 mensen zaten een tijd zonder stroom. Ook heeft de landbouw behoorlijk onder de storm geleden. Maar gezien de enorme kracht van de orkaan, komt de relatief geringe schade als een enorme opluchting. En dat er geen doden zijn gevallen komt al helemaal als een donderslag bij heldere hemel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten